doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo si poslanci nezrušia odstupné ?

...Ďalšou bezodnou studňou do ktorej sa hádžu peniaze sú zákonné príspevky štátu politickým stranám. A nie malé. Napríklad Smer za minulé volebné obdobie dostal neuveriteľných 10 463 427 €! ...

Verejnosť už viac ako  10 dní vie  o tom, že vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2011. Jeho súčasťou má byť aj zníženie platov v štátnej správe.   Vláda by takto na platoch a odmenách v štátnej správe mala ušetriť asi 155 miliónov eur. Sú tam aj iné návrhy na šetrenie, ktoré sa týkajú štátneho sektora.

V tejto súvislosti mňa osobne najviac iritujú  správy  o tom,  aké vysoké odstupné pri skončení  pôsobenia vo volenej alebo vymenovanej funkcii, (čo je  rovnocenné ako výkon práce zamestnanca na dobu určitú),  dostávajú napr. ministri (3 platy), poslanci (5 platov), starostovia a primátori (5 platov), manažéri  a vedenie štátnych podnikov  ( 6 až 24 platov) atď., keď normálne pracujúci človek pri skončení pracovného pomeru na dobu určitú nedostane vôbec žiadne odstupné.

Je predsa každému úplne jasné, že uchádzač o výkon niektorej z vymenovaných  funkcií tam ide na jedno volebné obdobie, čiže na 4 roky čo je doba určitá a nie neurčitá.  A preto v tom nevidím žiadnu logiku aby pre týchto niekoľko tisíc  ľudí mali stále platiť iné podmienky pre poskytovanie odstupného ako  pre  ostatných,  viac ako milión zamestnancov. Je už skutočne  načase, aby si toto všimla aj naša vláda a teraz pri systéme škrtenia výdavkov zo štátnej kasy konečne v tom urobila poriadok. 

Alebo, ak to vláda chce aj naďalej ponechať, potom nech platí spravodlivosť a pán minister Mihál nech zmení Zákonník práce tak,  aby v ňom zakotvil povinnosť pre zamestnávateľov vyplácať odstupné aj tým zamestnancom, ktorí skončia pracovný pomer  na dobu určitú.  Stačili by nám napríklad aj 3 platy.

Ďalšou bezodnou studňou do ktorej sa hádžu  peniaze sú zákonné príspevky štátu politickým stranám. A nie malé. Napríklad Smer za minulé volebné obdobie  dostal neuveriteľných 10 463 427 €! Konkrétne ide o príspevok za hlasy, za mandát poslanca a na činnosť strany.  Dohromady tak za uplynulé  štvorročné volebné obdobie išlo stranám zo štátneho rozpočtu spolu 32 673 910 €!  A preto sa do volieb oplatí ísť aj ministranám, lebo tie  v prípade, že získajú 3 percentá hlasov,  majú postarané o fungovanie na ďalšie najmenej štyri roky. Nemusia sa dokonca ani prebojovať do parlamentu! Príkladom sú komunisti a Slobodné fórum. Za výsledky vo voľbách v roku 2006 získala KSS  viac ako milión eur a Martinákovej strana vyše 900-tisíc €.

No znížiť tieto príspevky doteraz  nenapadlo nikoho, ani  OKS, ani Obyčajných ľudí, ani pani premiérku a jej poradcov, ani TI jednoducho nikoho.  Pritom každý vrabec na streche čviriká, že strany okrem príspevku od štátu dostavajú ďalšie milióny od tzv. sponzorov, ktorí si potom  cez strany, ktoré sponzorovali  žiadajú späť vrátenie týchto „darov“.  Formy sú pritom rôzne, ale najčastejšie ide o lukratívne,   nie raz aj miliardové  štátne zákazky. 

A čo na záver? 

V súčasnej dobe je ťažko veriť ktorejkoľvek politickej strane  lebo od roku 1990 nám radovým občanom stále každá iba uťahuje opasky, len sebe ich stále povoľujú.  Potom  sa niet čo diviť, že napríklad  do terajších,   blížiacich sa novembrových volieb,  narástol počet  tzv. nezávislých kandidátov a to  nielen za poslancov do obecných zastupiteľstiev, ale aj na posty primátorov a starostov.

Horšia môže byť už len taká prognóza, že   ľudia prestanú voliť známe strany a budú voliť buď nezávislých kandidátov, alebo také strany, ktoré síce zasa veľa nasľubujú, ale  neviete čo z nich po voľbách vylezie.  Napr. ako terajšie SaS. Alebo nedajbože to budú  nacionalisti či radikáli?

Pekný zvyšok nedele, doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekne spísané.
    Ale teho, že niekto si na Slovensku zruší niečo dobrovolne, sa nedočkame.
    Pokial to nik nevypráska, nezaloží SR odznova s minimem jednoduchých,pochopitelných zákonov, napr. Ten kto niečo ukradne, ať mu hlava upadne, tak nebude nikdy s touhle bandou zrotlilcov napojených na ekonomický bandity dobre.
    publikované: 17.10.2010 17:07:43 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. to je divne,
    ze toto im este nenapadlo.logiku to ma a velku...
    publikované: 27.10.2010 21:03:03 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014