doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Povodne bez vojakov. Prednosť má COVID - 19 ? !

..pritom aj oni sú len ľudia a tiež sa môžu nakaziť vírusom, nebudú potom chýbať, ak náhodou prídu živelné a prírodné pohromy, katastrofy, priemyselné a letecké havárie, boj proti terorizmu, a podob. ...

Už niekoľko dní Slovensko sužujú lejaky. Pochopiteľne, že hladiny riek stúpajú a voda sa vylieva zo svojich korýt. Občania v postihnutých oblastiach, dobrovoľní hasiči  a príslušníci z hasičských a záchranných zborov majú plné ruky práce. Reportéri približujú túto pohromu cez média. Takže, odtiaľ sa dá ľahko zistiť, že oproti minulosti teraz pri povodniach vojaci nepomáhajú.  Možno by aj chceli, ale nemôžu, lebo ich vláda pred pár dňami poslala pomáhať zdravotníkom a hygienikom, pri plnení úloh v súvislosti s ochorením Covid – 19. A tu sa trocha zastavím.

Podľa informácii z médií, vojaci okrem pomoci pri odberných miestach COVID – 19 sú zaradení aj na pre nich, ale aj pre nás občanov, nezvyklé pozície. Časť z nich totiž zaradili na úradnícke pozície, niekde robia doslova poslíčkov alebo aj strážcov vchodov do zdravotníckych zariadení. Samozrejme, že potom chýbajú tam, kde by sme ich všetci čakali – pri povodniach. Toto by som nazval ako zlyhanie vlády. Preto, že počas relatívneho pokoja cez júl a august, bolo dosť času nato, aby si úrady verejného zdravotníctva, pripravili a zaškolili náhrady, ktoré teraz potrebujú, z civilných zdrojov. Stačilo len osloviť pracovné agentúry a požiadať o výber vhodných adeptov. Tých, teraz mohli prijať do pracovného pomeru na dobu určitú a do budúcna by mali vytvorené rezervy.

Iná alternatíva je trocha komplikovanejšia, ale tiež existuje. Ozbrojené sily by mohli mať na takúto činnosť, aká je pri COVID – 19, pripravené aj zálohy. Nie tak dávno, sa vojenské zálohy precvičovali pravidelne a pomáhali vtedy, ak už nebolo dosť síl z prostredia profesionálnych vojakov. Teraz si nato nikto ani nespomenul.

Podľa mňa, terajšie zaradenie značných počtov profesionálnych vojakov, na ich postaveniu a výcviku nezodpovedajúce funkcie, je nielen luxus ale aj zbytočné mrhanie ľudským, materiálnym aj finančným potencionálom tohto štátu. To, že sú potrební predovšetkým na riešenie iných, ich výcviku, oveľa viac prislúchajúcim činnostiam, dokazujú terajšie povodne, kde by podľa mňa, boli oveľa prospešnejší a užitočnejší. Takúto ich činnosť totiž, nedokáže vyriešiť,  žiadna pracovná agentúra. A to nespomínam iné činnosti, ktoré sú priamo zo zákona určené vojakom. Napr. pomoc pri takých činnostiach ako sú živelné a prírodné pohromy, katastrofy, priemyselné a letecké havárie, boj proti terorizmu, ochrana a obrana objektov osobitnej dôležitosti, pomoc policajtom pri plnení poriadkových úloh. Pritom ale hlavnou úlohou ozbrojených síl je brániť Slovenskú republiku pred napadnutím cudzou mocou, brániť jej zvrchovanosť, územnú celistvosť, nedotknuteľnosť hraníc.

Pritom aj moja manželka, ktorá je obyčajným civilom, sa zaujímala, či to všetko dokážu profesionálni vojaci zabezpečiť, ak ich je všetkých dohromady s generálmi, dôstojníkmi a práporčíkmi tak málo, len okolo 14 000.  Na toto neviem dať odpoveď. Ale, ak príslušní a kompetentní predstavitelia tohto štátu, budú aj naďalej mrhať vojakmi na také činnosti, ktoré hravo po zaškolení, zvládnu civili, potom si  budeme musieť zvykať aj nato, že vojaci nebudú tam, kde by sme ich čakali. Napr. ako teraz pri povodniach, za chvíľu pri snehových kalamitách a podob. Príjemný večer praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014