doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Potrebujeme národné kultúrne pamiatky aj na slovenskom vidieku ?

... je to naša hanba, ale v zahraničí o našich vidieckych historických pamiatkach vedia oveľa viac ako o nich vieme my, tu na Slovensku .....

V septembri 2012 som sa zúčastnil celosvetovej  propagácie našich vidieckych národných kultúrnych pamiatok (NKP).  Ako  k tomu došlo?  Vlastne ani neviem. Fakt je ale ten, že už niekoľko rokov fotografujem najmä  náš šarišský vidiek. Tieto obrázky, ktorých je už niekoľko tisíc, priebežne dávam  na celosvetový internetový portál   "Wikimedia Commons".  Zrejme tieto skutočnosti  rozhodovali o tom, že mi došli ponuky k spolupráci na  projekte, ktorý nesie názov:  WIKI LOVES MONUMENTS 2012  The Wikipedia photo contest around cultural heritage  nielen zo Slovenska ale aj z USA, Nemecka či Rakúska.   A tak  teda, od vtedy dopĺňam vlastnými  fotografiami  najmä slovenský vidiecky zoznam nehnuteľných NKP.    Názorne  to ilustrujem na niekoľkých fotkách:

Priečelie na budove Šarišskej galérie v Prešove

Kaštieľ v obci Žipov

Drevený chrám NKP. v obci Brežany

Toto je Krajská hvezdáreň v Prešove, ktorá by podľa zoznamu mala byť NKP, ale v skutočnosti žiadnou NKP nie je! 

Prečo sa  v nadpise pýtam,  či potrebujeme NKP?  Triezvy rozum je predsa za to, že – áno- lebo nám môžu poslúžiť pre ľahšie poznanie našej histórie, ale žiaľ,  skutočnosť je úplne iná! Stačí uviesť len takú drobnosť, že skoro na žiadnej z NKP nie je nápis, ktorý by ju identifikoval;  na mnohých nie sú ani popisné či orientačné čísla; značná časť z nich je zohyzdená reklamami; niektoré nie sú vôbec prístupné verejnosti; iné  zasa pre zmenu úplne chýbajú (pamätné tabule) alebo na adrese uvedenej v zozname NKP sú v skutočnosti  stavby, ktoré vôbec NKP nie sú !  A to sa vraj zoznam NKP  každoročne aktualizuje!
No čo,  už sme raz takí, akí sme!  Nevážime si ani to, čo nám takpovediac samo spadlo z neba. Ešte, že je internet a ľudia, ktorí  možno na Slovensku nikdy neboli, ale vedia o našich NKP a radi by si ich pozreli,  preto zorganizovali  a vytvorili projekt celosvetového obrázkového zoznamu NKP. A že naše NKP sú skutočne krásne, hoci   niektoré aj zanedbané, môžete vďaka mnohým dobrovoľníkom sami  vidieť  na počítači aj vy, ak si pozriete  slovenský Zoznam NKP   na http://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kult%C3%BArnych_pamiatok_na_Slovensku  

A tak sa pokojne môže stať aj to, že až v tomto zozname zistíte  napríklad  fakt, že vo vašej obci máte tiež NKP, o čom ste doteraz ani nechyrovali.  Prečo o tom píšem? Lebo v tomto projekte vidím zmysluplnú činnosť pre ľudí z našej vlasti, bez rozdielu veku, ktorým aspoň trocha záleží na našej histórii  aby sa pokúsili tento zoznam dopĺňať a tak aby prispeli k bezplatnej celosvetovej  propagácii svojho najbližšieho okolia.  Skrátka, takýmto spôsobom  dať vedieť celému svetu o svojej domovine.  A potom sa vám možno stane to čo aj mne,  že vďaka jednej obyčajnej snímke,  na ktorej som nafotil aj mne neznámu obec Mirkovce, sa ozval Američan, ktorý v tejto obci hľadal  svojich predkov.  Pekný a pokojný jesenný víkend praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014