doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pomenovanie dní v týždni

...Rimania mali pôvodne osemdňový týždeň (tzv. nundinae). Pohanské národy pomenovali dni týždňa podľa siedmich im známych najväčších nebeských telies. Židia mali meno jedine pre sobotu, ostatné dni boli len číslované....O čom sa písalo (92)
Viete, že týždeň ako časový úsek mal počas svojho vývoja rozličnú dĺžku, a to od 5 až do 10 dní? Desaťdňový týždeň mali pôvodne Gréci a ten päťdňový v roku 1929 prechodne zaviedli aj v Sovietskom zväze. Vo väčšine mal týždeň tak ako aj dnes, sedem dní. Ale vráťme sa k slovenskému pomenovaniu dní v týždni. Pomôžem si pritom históriou spred 40 rokov, a to doslovnou citáciou z kalendára Pútnik svätovojtešský. Viac sa môžete dozvedieť, ak  si prečítate nasledujúci text.

Pomenovanie dní v týždni

Rozdelenie na sedem dní súvisí s obežnou dobou Mesiaca. Je však pravdepodobné, že tu zohrala svoju úlohu aj posvätnosť čísla sedem u mnohých národov.
K slovenským menám toľko – nedeľa od toho, že sa v nedeľu v deň Pánov nerobilo. Ešte jasnejší kresťanský vplyv vidno v označení: Vozkriesenie, ktoré používajú mnohé slovanské národy.  Pondelok, deň po nedeli, Utorok – Vtorok – druhý. Streda – stred týždňa. Štvrtok a piatok – štvrtý a piaty deň. Sobota zase z kresťanského. Sabbatum. V slovenskom názvosloví dní chcem ešte poukázať na jedno protirečenie, a to v označení stredy. Týždeň má sedem dní a stred týždňa je tak nutne štvrtý deň, preto je nelogické hovoriť o strede ako o štvrtom dní. Vidím v tom pozostatok židovského počítania týždňa. Kde streda bola štvrtým dňom, teda stredom týždňa. Tomu neprotirečí ani kresťanské latinské pomenovanie dní, kde je streda štvrtým dňom ( feria quarta). Veď toto prvé latinsko-kresťanské pomenovanie vzniklo v čase úzkeho styku prvokresťanstva so židovstvom. Až po ďalšom odstupe a vývoji stal sa prvým dňom v týždni pondelok a tým sa celé počítanie a pomenovanie presunulo s výnimkou stredy a soboty. A tieto názvy ostali, lebo to neboli čísla, ale mená – neprotirečili teda číselným názvom. Toto vysvetľuje zároveň aj slovensko – židovské príslovie: streda malá sobota.
O tejto problematike obšírne hovorí kniha Sarfattiho: Storie di parole pagane e cristiane attraverzo i tempi ( Brescia, Morcelliana, 1963) E.K.

Prajem pekný deň. doko


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. pomenovanie dni...
    nemas pravdu.nedela bola vzdy prvym dnom v tyzdni.iba za komancov sa to zmenilo.ako by to bolo mozne aby bola nedela prva?posledna bude a hotovo!!
    publikované: 16.06.2008 01:50:45 | autor: fero (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Chyba lavky - Blog
    Nezdalo sa mi to ale asi mas pravdu.Pozrel som si "kalendare" a 'Vecny kalendar', ktory by mal byt povodny, pretoze prehadzovanie dni by sa odrazilo na vyhladavani, ma skutocne nedelu ako prvy den v tyzdni.
    Avsak i mnohe zapadne kalendare maju nedelu ako prvy den v tyzdni.
    publikované: 16.06.2008 02:42:26 | autor: kontrolor Jozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. sedem dní v týždni
    Prvý deň je pondelok, Druhý deň je utorok,
    Tretí deň je streda, Štvrtý deň je štvrtok,
    Piaty deň je piatok, Šiesty deň je nedeľa,
    Siedmy deň je sobota.
    publikované: 24.06.2015 20:04:36 | autor: Mário Balco (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014