doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pani prezidentka nebude znova kandidovať, ale mohla by si to ešte rozmyslieť ?

...Neušla pani prezidentka z boja pred skončením bitky ?... aj foto
20. júna 2023,  niečo po 15. hodine pani prezidentka urobila vyhlásenie v priamom prenose a z neho citujem: ..“ Dokončím teda posledný rok svojho mandátu a moja služba v tejto funkcii bude naplnená. Ďalej sa už o druhé volebné obdobie nebudem uchádzať.“ Koniec citátu. Teraz, keď píšem tento blog sú už internetové stránky plné rôznorodých komentárov. Neviem aké názory tam prevládajú, ale aj ja mám svoj názor. Poviem to veľmi stručne. Chcel som, aby pani prezidentka kandidovala na post prezidentky aj v roku 2024. Dodávam, že sa ju snažím v jej rozhodnutí pochopiť, ale akosi sa mi to nedarí. Prečo ?

1. Aj napriek tomu, že stále musí čeliť rôznym atakom, si myslím, že je v najproduktívnejšom období svojho života, kedy sa predpokladá, že 50-desiatnik je človek, ktorý okrem toho, že mnoho vie aj veľa dokáže zniesť.

2. Áno, rodina a zdravie sú mnohokrát tým limitujúcim faktorom, ktorý pri zásadných rozhodnutiach prevažujú nad spoločenskou objednávkou. Hoci aj nato sú rozdielne pohľady. Napr. prezident USA Roosevelt, bol v ťažkej zdravotnej situácii a predsa ostal vo funkcii. Prevážil štátny záujem. Na druhej strane, tento rok upútala pozornosť demisia novozélandskej premiérky Ardernovej, ktorá povedala, že už nemá dosť energie a krajine ani strane už nemá čo ponúknuť, že aj ona je len človek, ktorý sa chce venovať rodine.

3. Slovensko je v zlej spoločenskej aj politickej situácii. Na východnej hranici máme suseda, ktorý sa už viac ako rok vojensky bráni okupácii Ruska a pokiaľ táto vojna neskončí, dovtedy budeme aj my v priamom ohrození. V tejto situácii sa nový prezident bude najmenej rok iba „hľadať“, čo vytvára riziko, že jeho rozhodnutia môžu prísť neskoro alebo budú zlé. A tak sa ani nečudujem keď sa objavia otázky typu. Neušla pani prezidentka z boja pred skončením bitky ?

4. V septembri 2023 sa budú konať parlamentné voľby do NR SR. Táto skutočnosť určite môže negatívne ovplyvniť nielen zloženie vládnucich parlamentných strán (Progresívne Slovensko môže po rozhodnutí pani prezidentky nekandidovať, veľa stratiť),  ale aj voľby prezidentské. Ak budú mať náhodou v parlamentných voľbách, úspech extrémisti, potom sa veľmi ľahko môže stať, že o prezidentský úrad sa bude tiež uchádzať viac extrémistov. Čo je zlou predzvesťou pre celú našu spoločnosť.

5. Funkcia prezidenta nie je jediná, kde aj ústava predpokladá, že prioritou pri jej výkone bude štátny záujem (napr. aj vojaci, policajti a podob). Naviac, funkcia prezidenta je už hneď na začiatku jej výkonu, zo zákona ocenená.  Prezidentke SR totiž patria podľa Zákona o štátnych vyznamenaniach nasledujúce štátne vyznamenania: Rad Andreja Hlinku I. triedy, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy a Pribinov kríž I. triedy. (Ich udelením oceňuje Slovenská republika mimoriadne zásluhy o Slovenskú republiku, jej vznik, o vznik a budovanie demokratickej spoločnosti, mimoriadne zásluhy alebo významné zásluhy o obranu a bezpečnosť Slovenskej republiky, mimoriadne výsledky alebo významné výsledky práce, hrdinské činy a iné výnimočné činy.)

6. V roku 2019, vtedajší predseda NR SR,  vyhlásil 10.1.2019 svojim rozhodnutím deň volieb prezidenta  SR na  sobotu 16. marca 2019. Podobný časový horizont sa očakáva aj v roku 2024. Takže, ak sa majú kandidátne listiny na prezidenta SR odovzdať najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb, potom by čisto teoreticky, mala pani prezidentka čas na prehodnotenie svojho terajšieho postoja asi do 31.1.2024.


Záver. Nech už bude konečné rozhodnutie pani prezidentky akékoľvek, budem ho rešpektovať. V terajšej situácii, podľa môjho názoru, 5 rokov na nápravu slovenskej spoločnosti a na prinavrátenie úcty a vysokého kreditu autorít nestačí. Svetu mier a pokojnú politickú scénu na Slovensku praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014