doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ozbrojené sily SR sa brodia v hlbokom a zahnívajúcom bahne

... V ČR sú vo verejnoprávnej televízii pravidelnými hosťami, pri debatách na vojenské témy, bývalí generáli Jiří Šedivý a Andor Šándor. Kedy naposledy ste videli v našej verejnoprávnej televízii debatovať, niekoho zo slovenských vojenských generálov ? ...

Od roku 2003,  postihlo armádu, či ozbrojené sily okrem tragédií aj niekoľko mimoriadnych udalostí. V roku 2003 pri obci Pušovce  havaroval vojenský vrtuľník Mi-17, zahynuli 4 vojaci. Vojenský vrtuľník Mi-24 sa v roku 2005 zrútil pri Ražňanoch , zahynuli 3 vojaci.  V roku 2006 sa zrútilo vojenské lietadlo An-24, zahynulo 42 vojakov. V pohorí Čergov roku 2015  sa zrútil Mi-17, zahynul 1 vojak. Nelichotivý je aj stručný prehľad mimoriadnych udalostí veľkého rozsahu, ktoré postihli ozbrojené sily, tak ako ich zaznamenali slovenské denníky: apríl 2017, z muničného skladu Kubra zmizlo šesť dební ručných granátov a jedna debna tzv. reaktívnych protitankových granátov. Júl 2017 strata 300-tisíc kusov munície v Sklenom. December 2017 v sklade pri Trenčíne chýba 11 kusov takzvaných odpaľovacích zariadení. 22.2.2018 vydaný zákaz lietania všetkým vojenským vrtuľníkov MI-17 dôvodom má byť: ... „Problémy se stroji Mi-17 se podle informací Denníku N patrně týkají mechanických součástek, které jsou zabudovány v motorech vrtulníků. Armáda prý zjistila, že součástky nepodstoupily povinnou opravu, byť podle dokumentů se tak stalo. Vrtulníky Mi-17 na Slovensku opravuje státem kontrolovaný podnik Letecké opravovne Trenčín ve spolupráci s dalšími firmami.“ Poviete si, asi tam majú bordel, inak sa to nemôže stať. Ale kto zodpovedá zato, aby tam taký bordel nebol ?  

1. Ministerstvo obrany podľa zákona o ozbrojených silách zodpovedá za  zabezpečovanie ozbrojených síl vojenským materiálom a bojovou technikou. Vykonáva vnútornú kontrolu v ozbrojených silách. Vykonáva overovanie plnenia požiadaviek bezpečnosti vyhradených technických zariadení a technických zariadení používaných v ozbrojených silách. Robili to ?

2. Každý veliteľ podľa zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov je povinný organizovať a zabezpečovať materiálne a technické podmienky vrátane osobných ochranných pracovných prostriedkov nevyhnutných na riadny a bezpečný výkon štátnej služby. Utvárať pracovné podmienky a zabezpečovať starostlivosť o bezpečnosť a ochranu zdravia podriadených profesionálnych vojakov pri výkone štátnej služby a kontrolovať dodržiavanie predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri výkone štátnej služby a v oblasti prevádzky technických zariadení. Zabezpečovať profesionálnym vojakom podmienky na výkon štátnej služby tak, aby mohli riadne plniť služobné úlohy a aby to neohrozilo ich zdravie a majetok; ak zistia nedostatky, sú povinní urobiť opatrenia na ich odstránenie. Plnili to ?

Takže zákon vie zhruba určiť potencionálnych vinníkov. Ale čo z toho, keď niet tej sily, ktorá by kompetentných donútila, aby zákon neporušovali. Kto ďalší, okrem orgánov činných v trestnom konaní, by mal byť tým nekompromisným dohliadačom nad zákonnosťou v ozbrojených silách ? Okrem odborne zdatných novinárov, by sa k týmto problémom mali verejne a kriticky vyjadrovať  nielen aktívni vojenskí velitelia a generáli, ale aj kompetentní vojenskí vyslúžilci a ich organizácie.  Po príklad netreba chodiť ďaleko. V ČR sú vo verejnoprávnej televízii pravidelnými hosťami, pri debatách na vojenské témy, bývalí generáli Jiří Šedivý a Andor Šándor. Kedy naposledy ste videli v našej verejnoprávnej televízii debatovať niekoho zo spomínaných slovenských vojenských osobností ?   Nevideli, lebo tam nechodia.  Je to veľmi smutné, lebo slovenskí občania chcú tiež z prvej ruky vedieť, čo sa medzi vojakmi deje. Väčšina z nás, totiž  oficiálnym hovorcom politikov a samotným politikom, už dávno neverí. Dozvieme sa už konečne to, kto nesie zodpovednosť  za  brodenie sa našich ozbrojených síl v zahnívajúcom bahne ?  Príjemný zimný večer praje doko.

O podobnej téme píšem aj na

http://doko.blog.sk/detail-modernizacia-slovenskych-ozbrojenych-sil-tvrdo-zaspala.html?a=43383497c71e765abd7b405a026777fb


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014