doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Novelizovaný Zákonník práce od 1.9.2011 znižuje platy zamestnancov

... nárok na dlhšiu dovolenku bude až od 1.1.2012, ale príplatok za noc sa o hodinu skráti už od 1.9.2011....

V súčasnej uhorkovej sezóne je pre novinárov hitom aj taký samozrejmý fakt, že prezident SR podpísal novelizovaný Zákonník práce, hoci ho mohol spokojne  vrátiť do parlamentu. To, že si to radoví občania zrejme ani nevšimli pochopím, ale nepochopím ak hovorca prezidenta povie niečo na ten spôsob, že prezident musel Zákonník práce podpísať, lebo na ňom nenašiel nič, čo by mohol pripomienkovať.  Na rozdiel od neho, ja som našiel na novele zákonníka vhodné pripomienkovania toto:

Po  prvé.

V novele je okrem mnohých iných zmien aj táto :  „Nočná práca je práca vykonávaná v čase medzi 22. hodinou a  5. hodinou ( § 98).  Doteraz platilo, že končí o 6.hodine. Výsledkom zmeny je to, že príplatok za nočnú prácu sa zníži o jednu hodinu, čo pocítia  zamestnanci pracujúci v noci na svojej mesačnej výplate.

Po druhé.

Bol zrušený § 74 - teda výpoveď ani okamžité skončenie pracovného pomeru sa už nemusí prejednať so zástupcami zamestnancov.Výsledkom  určite bude, že ochrana zamestnancov pri výpovediach,  pred svojvoľným konaním ich zamestnávateľov  už bude možná len na súde.

Po tretie.

Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne.  Dovolenka pre zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši 33 rokov veku, je najmenej päť týždňov. Problémom je len taká maličkosť, že to platí až od  1.1.2012 ( § 103).

Po štvrté.

Zamestnávateľ môže určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodov  - vyšetrenia alebo ošetrenia zamestnanca v zdravotníckom zariadení alebo – sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, ktoré je najviac 7 dní v kalendárnom roku, sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Celkový nárok podľa prvej vety sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor. V praxi to teda znamená, že ak bude zamestnanec prijatý v roku 2011 do pracovného pomeru od 1.9.2011 a vznikne mu nárok na pracovné voľno pri vyššie uvedených dôvodov, tak to už nebude  v dĺžke 7 dní, ale len jedna tretina z toho, čiže iba 3 dní.(§141)

Po piate.

Predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sú aj pravidlá o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci vydané zamestnávateľmi po dohode so zástupcami zamestnancov; ak k dohode nedôjde do 15 dní od predloženia návrhu, rozhodne príslušný inšpektorát práce podľa osobitného predpisu. Prečo sa  podobne nepostupovalo aj pri vydávaní pracovného poriadku. Tu totiž stále ostáva v platnosti  povinnosť, že zamestnávateľ môže vydať pracovný poriadok  len po predchádzajúcom súhlase zástupcov zamestnancov, inak je neplatný.

Takže, podľa mňa,  mal prezident SR  novelu Zákonníka práce vrátiť späť do parlamentu nielen preto, že ako sám proklamuje ( myslí národne a cíti sociálne), ale predovšetkým preto, že ako právnik v nej mal vidieť  prinajmenšom rozpor s dobrými mravmi napr. v tom,  že  zníženie platu zamestnancov pri nočnej práci platí už od 1.9.2011, ale predĺženie dovolenky pre mladých zamestnancov nad 33 rokov až od 1.1.2012. Inak povedané. Prečo tvrdosť na chudobu musí  platiť hneď , ale prípadná výhoda,  až od roku 2012 ?

Prajem pekný deň. doko


Zákony | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014