doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niektoré skratky sa tvária ako honosné tituly

....Pre názornosť uvediem napr. web stránku Slovenskej národnej rady. Aj tam totiž nájdete tajuplné skratky za priezviskami poslancov: MBA, MPH, MEconSc....

Nemám rád, ak si niekto prisvojuje to, čo mu nepatrí. Na druhej strane mi tiež vadí, ak niekto nedostane to,  načo má nárok. Už dlhšie totiž sledujem názory rôznych komentátorov, na používanie vysokoškolských titulov v našej republike. Ich názory sa dajú zhrnúť asi takto.

1. Načo sú ľuďom tituly, ak im ich pri mene, inštitúcie aj tak píšu ako chcú?

2. Každý, kto získal titul podľa nášho zákona o vysokých školách, ho má právo pri svojom mene používať. No žiaľ, ostatné subjekty  nemajú povinnosť  to akceptovať, okrem jednej výnimky?

3. Tou výnimkou sú tituly napísané v občianskom preukaze, ktorý je úradným dokumentom a každý subjekt musí všetky údaje uvedené v ňom, plne rešpektovať.

4. Tituly získané v zahraničí sú na Slovensku nanič, lebo nie je možné ich  používať automaticky, musia byť totiž najprv nostrifikované tuzemskou inštitúciou.

Toľko v stručnosti na úvod. Pre lepšiu názornosť uvediem, že napr. aj na web stránke Slovenskej národnej rady nájdete tajuplné skratky za priezviskami poslancov: MBA, MPH, MEconSc. Skratky mi nevadia, ale problém je v tom, že sú uvedené v rubrike „Tituly“.  Do tejto rubriky si ich určite nenapísali predmetní poslanci sami, ale niekto z personálnych pracovníkov SNR, ktorých sa pýtam. Na základe akého zákonného právneho dokumentu to urobili ? Totiž v tzv. občianskom preukaze, takáto skratka nemôže byť napísaná, lebo zákon umožňuje písať do občianskeho iba tituly, uvedené v zákone o vysokých školách. Naviac, uvedené tituly môžu udeľovať iba zahraničné školy. Teda, aby platili aj na Slovensku, museli by byť nostrifikované. Čiže mali by im byť priznané  adekvátne slovenské tituly. Na Slovensku zatiaľ  existuje iba jedna vysoká škola, ktorá na svojej stránke

http://ifblr.ucm.sk/sk/mph-master-of-public-health/  píše vo vzťahu ku skratke MPH toto:

„ MPH- Master of Public Health.  MPH špecializačné štúdium Odborník na riadenie vo verejnom zdravotníctve - Master of Public Health  Podmienky prijatia na špecializačné štúdium a podmienky ukončenia špecializačného štúdia podľa § 70 Nariadenia vlády SR 296/2010 Z. z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave certifikovaných pracovných činností v znení neskorších predpisov.“ Čiže podľa toho, čo som odcitoval, ide jednoznačne „iba“ o špecializačné štúdium, po ukončení ktorého, absolventovi neprislúcha žiadny titul podľa zákona o vysokých školách.

Viete, v podstate je mi úplne jedno, čo si kto píše pred, a či za meno. No skutočne mi vadí, keď to neoprávnene robia inštitúcie alebo niektoré osoby, ktoré by mali byť pre nás ostatných príkladom v dodržiavaní zákonov. Napríklad: niektorí poslanci NR SR, vysokoškolskí učitelia, politici a podobne.

Záver: ani najkrajšie vyzerajúca a honosne znejúca skratka, nemusí byť titulom. Na druhej strane, charakter a odborné kvality človeka, nenahradia žiadne skratky ani tituly. Príjemný deň praje doko.


Zákony | stály odkaz

Komentáre

  1. Predseda NR SR si rozruch okolo svojho titulu spôsobil sám,
    ak by mal v kancelárii NR SR kvalitných ľudí, potom by mu na web stránke NR SR aj kvalitne napísali jeho životopis. Žiaľ má tam amatérov, ktorí ani nevedia, čo ma oficiálny Curriculum vitae politika obsahovať.
    publikované: 25.09.2018 09:16:24 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. O tom, že sa zahraničné tituly na Slovensku zatiaľ stále nesmú používať
    svedčí aj iniciatíva poslancov NR SR, ktorí ich chceli legalizovať v roku 2017 novelou zákona o VŠ, ale neuspeli
    https://www.teraz.sk/slovensko/sme-rodina-novela-tituly-pre-studentov-v/258588-clanok.html?combinedGlobalTab_zamestnajsa=0
    publikované: 31.01.2019 09:10:28 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Akú kvalitu asi má slovenský 3. stupeň VŠ ukončený titulom PhD, ak
    si jeho absolventi okrášľujú mená ešte aj pofidérnymi zahraničnými titulmi MBA, MPH, LL.M atď. ?
    publikované: 11.02.2019 07:56:25 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Poznám zdrav.sestru, ktorá ako absolv. zdrav.školy
    robila tzv. perimetriu na očnom oddelení. Bola šikovná, získala titul Bc., o ďalšie dva-tri roky Mgr. Klobúk dolu, ale myslíte, že sa na kvalite jej práce niečo zmenilo? Absolútne nič. Na hociktorom úrade nájdete na menovkách titulov, ako hovoria Česi "plnou prdel", ale jeho nositelia tak vykonávajú svoju robotu ako predtým, len podaktorí, tuším sa im hovorilo "lietajúci profesori" zarobili, pretože po sobotách, nedeliach "školili" za tučný obolos. Máme "pretitulovaný" národ, len výsledky sú akési pobiednejšie. Iba hlupák môže uveriť, že akýkoľvek "víkendový" titul sa môže porovnávať s päť-šesťročným štúdiom v školských laviciach.
    Nech teda dostanú ten titul Bc, či Mgr, ale skutočným vysokoškolákom nech dajú doktoráty!
    Tiež poznám riaditeľku istého dôležitého odboru(Mgr), ktorú som poznal ako veľmi šikovnú úradníčku. Pri dôvernom rozhovore som sa jej spýtal, či jej tá "škola" niečo dala? Úprimne povedala, že absolútne nič, len je vyhnala z kešene poriadnu sumu.
    publikované: 08.12.2019 09:40:28 | autor: Em.Hadr (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tituli
    tak ako pise pan hadr, ze mau tituli ale nic z nich ze stale zta sita uroven , problem je vsak v kaste ktora dnes moze studovat a tak z nej vznikaju vystudovani hlupaci i ekd maju titul ale vzdy su to hlupaci aj ked trochu mensi ako nevystudovani, bez logiky pamata urovne a inteligenciu nemaju prirodzenu ale predstieranu, ja mam dve vysoek skoly ale som nadpriemerne inteligentni a mam vseo prehlad taki ludi maju studovat a zastavat funkcie, preto ekdysi len slachta hlavne studovala a sedliaci nesmeli, lebo vela znnich boli len hlupaci a ti aj ked maju vzdelanie nepatria na funkcie..lebo tam skodia, ale ekdze ich tam je mrte tak mudri sa k nim ani nedostane alebo ani nechce medzi nimi byt, trochu im ta prax vo funkcii da ale ako by to zvaldal ten co tam patri? lenze ak ma okolo seba hlupakov a este mu aj sefuju nepdoa tayk vykon lebo ho aj brzdia a sa aj citi medzi nimi zle lebo k nim nepatri, patri do skol a funkcii ale nie medzi tu hlupotu, oni nie len enamju vseo prehlad ale ani v tom co studovali nie su dobri a debil debila skor pochopi ako genia takze aj mozu skor cez neho v skole prejst a su mu aj sympaticky, ymslim debilovi ucitelovi debil student
    publikované: 31.08.2022 09:42:30 | autor: Bc, Ing. Tomas Krajnik, Esq (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014