doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Naši významní rodáci – Jakub Bogdani

... koľko miest na Slovensku sa môže pýšiť tým, že jeho rodákom bol nielen dvorný maliar, ale aj husársky maršál ... ?

Keď som viac než pred rokom, v starom kalendári našiel niekoľko mien osobnosti, ktoré sa narodili na terajšom území Slovenska, napísal som o tom blog. Medzi menami bolo aj nepresne napísané meno prešovského rodáka a neskoršieho maliara na anglickom kráľovskom dvore,  Jakuba Bogdaniho. Vtedy som o tomto mužovi nevedel skoro nič. Nedalo mi to a tak som pátral po informáciách o tomto slávnom Prešovčanovi. Po čase sa mi ako tak podarilo zozbierať niekoľko zaujímavosti, ktoré som pred nedávnom publikoval aj na  http://sk.wikipedia.org/wiki/Jakub_Bogdani  Ak máte záujem,  niekoľko faktov o tomto, skoro zabudnutom Prešovčanovi, si môžete prečítať aj na tomto blogu.

Maliar Jakub Bogdani  žil v rokoch 1658(1660) až 1724.  Jeho meno sa vyskytuje aj ako Jacob Bogdani, Jakub James Bogdani, ale aj Jakub Bohdan. Bogdani sa narodil a vyrastal vo vtedajšom  multinárodnom meste Eperjes (Prešov).

Rodný dom Bogdaniho stále stojí na Hlavnej ulici č. 5 v Prešove.  Žiaľ, nie je na ňom žiadna pamätná tabuľka.

 


Historicky je doložené, že  Jakub Bogdani patril medzi prvých študentov vtedajšieho Kolégia hornouhorských evanjelických stavov v Prešove, ale  študoval  aj vo Viedni. V Amsterdame pôsobil ako maliar zátiší a zvieracích žánrov a potom sa  presťahoval do Londýna. Tu maľoval pre kráľovnú Máriu a  aj pre kráľovnú  Annu. V Anglicku sa oženil, a s manželkou Elizabeth Hemmings mali dve deti. Jakub Bogdani  zomrel 11.2.1724 v Londýne.

Bol špecialistom na kvetinové a ovocné zátišia, ako aj na výjavy s drobnou, najmä operenou zverinou. Z jeho tvorby sa nachádzajú na našom území diela ako „Zátišie s akváriom a krajinným pozadím“ (z ranného obdobia) (Bratislava v súkromnej zbierke). Slovenská národná galéria má kolekciu jeho diel „Kvetinové zátišie“, „Zátišie s kyticou a ovocím“, „Zápas kohútov“ a „Mačky medzi kohútmi“. Košická galéria vlastní jeho plátno „Kvetinové zátišie s červenými a bielymi klinčekmi“.

Skutočne je len na našu škodu, že o existencii takejto osobnosti mnohí Slováci ani netušia. Ako to už na Slovensku býva zvykom, viac sa o ňom dozviete v zahraničí než na Slovensku.  Mnohé jeho diela sa  nachádzajú v galériách v Holandsku, Dánsku, Maďarsku a Anglicku.


Že je tento obraz krásny?  Ja si reprodukcie  jeho obrazov  viem veľmi živo predstaviť  na nástennom kalendári. Keby taký existoval.

Ozaj viete, že prešovským rodákom je aj neskorší husársky maršál Francúzska, Ladislav Berčéni (Bercsényi) 1689-1778?

Pekný adventný, nedeľný večer praje doko.

 


Významní rodáci | stály odkaz

Komentáre

  1. A čo keby si sa tak ty
    pokúsil vydať taký kalendár, kde by sa písalo o takýchto významných Slovákoch?
    Zosumarizuj to všetko a môže z toho byť naozaj zaujímavé dielo. Väčší formát, aby sa tie reprodukcie dali použiť a u mňa máš prvého kupca:)))
    publikované: 13.12.2009 21:38:40 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014