doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Náš parlament dnes otvoril pandorinu skrinku

... pán poslanec Fico: ... "Každý, kto spochybňuje holokaust, je ignorant a patrí do blázinca“ ...
Poslanci vo štvrtok 15.6.2023 nevyslovili vláde SR dôveru. Zo 136 poslancov za vyslovenie dôvery hlasovali 34, proti 43 (boli to poslanci Smeru, Kotlebovej ĽSNS a Republiky) a zdržalo sa 54 poslancov. Nehlasovali piati poslanci. To mi vôbec nevadí, ale veľmi mi vadí to, že tento parlament sa takýmto rozhodnutím postavil na stranu tých, čo majú problém s maďarskou národnosťou premiéra. A to aj napriek varovaniu poslanca Dostála, ktorý povedal toto: „Priznať sa k tomu, že máte problém s tým, že premiér je maďarskej národnosti, nie je nič iné ako fašizmus.“ Každý, kto aspoň trocha pozná našu históriu vie, že podobne už v roku 1941 konal slovenský parlament, keď schválil tzv. Židovský kódex.

Takže, hlasovanie terajšieho slovenského parlamentu, malo dnes 15.6.2023, jedinečnú šancu ukázať celému slovenskému národu, ale aj svetu to, že v prvom rade si ctí ľudské práva a až potom nejaké programové vyhlásenie, no žiaľ parlament konal opačne. Lebo tým, že nevyslovil dôveru vláde, ktorej predseda je slovenský občan ale maďarskej národnosti, nám vlastne poslanci dali najavo, že nepriamo súhlasia s porušením slovenskej ústavy, ktorá v Čl. 12 stanovuje toto: ...“Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.“  A nielenže, páni poslanci nerešpektujú ústavu, oni si ani nectia sami seba, lebo konajú proti tomu, čo už raz odsúdili. Bolo to v roku 2021, keď vláda v septembri na svojom rokovaní schválila uznesenie, ktorým sa ospravedlňuje za Židovský kódex. Odcitujem slová, ktoré vtedy povedal napr. pán poslanec Fico: ... "Každý, kto spochybňuje holokaust, je ignorant a patrí do blázinca“  alebo pán poslanec Pellegrini povedal: .. „pred 80 rokmi bol vtedajšou profašistickou mocou prijatý tzv. Židovský kódex, na základe ktorého sa začalo konať bezprávie a násilie na nevinných ľuďoch“ ale aj predseda NR SR pán Kollár nezostal bokom a povedal: ...“Som veľmi znepokojený, keď vidím, ako sú niektoré sily ochotné holokaust znevažovať, vysmievať sa, prípadne ho popierať. Nie každé bezprávie sa nás dotýka a pasivita voči nemu nás skôr alebo neskôr dobehne.“    Koniec citátov.

Takže, ak dnes poslancom nevadí, že iný poslanec, otvorene zbavuje občana SR ale maďarskej národnosti, základných práv a slobôd, aké nám dajú záruky, že iní  poslanci raz v slovenskom parlamente neodsúhlasia zákon, ktorý iných občanov zbaví základných ľudských práv len preto, že sú „iní“ a nie čistokrvní Slováci ?  V tom ja ale vidím absolútnu nezrelosť našich poslancov, ktorí stále nevedia pochopiť, čo znamená konať v záujme „vyššieho princípu“.  Neviem ako na túto situáciu zareaguje pani prezidentka, ale viem, čo o takejto situácii hovorí naša ústava. Citujem: .. “Čl. 102 ods. (1) písm. g) Prezident vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu; Čl. 115 ods. (1) Ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví vláde nedôveru, alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky vládu odvolá. Ods. (3) Ak prezident Slovenskej republiky odvolá vládu podľa odseku 1, rozhodnutím, vyhláseným v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, ju poverí vykonávaním jej pôsobnosti až do vymenovania novej vlády.“ Koniec citátu.

Na záver snáď ešte toto. Vidíme, že predvolebná kampaň už beží na plné obrátky. Tak je samozrejme, že všetci politici budú robiť rôzne zbojstvá, len aby sa znova dostali do parlamentu.  Ale pozor, z gréckej mytológie poznáme ako neslávne skončil lupič Sinis. Na Slovensku to vystihuje porekadlo  ... "kto s čím zachádza, s tým tiež schádza."  Možno, že by boli páni poslanci veľmi prekvapení, keby im naša pani prezidentka vyviedla toto huncútstvo. Hneď na druhý deň, po rozhodnutí o poverení vykonávania pôsobnosti tejto vlády, ktorej parlament nedal dôveru, by mohla vymenovať novú tzv, úradnícku vládu, ale v tom istom zložení. Čo by tým dosiahla ?  To, že táto vláda by mohla ďalší mesiac vykonávať svoje povinnosti bez obmedzenia. A toto by mohla pani prezidentka opakovať dovtedy, pokiaľ nebude vymenovaná vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb v septembri 2023. Na Slovensku takéto počínanie charakterizuje iné porekadlo. „Ako sa do lesa volá, tak sa aj z lesa ozýva.“  Všetkým nám prajem mier a pevné nervy aj zdravý rozum v predvolebných kortešáčkach. doko


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014