doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moskva Parad Pobedy 9. 5. 2022

31.3.2022... ruské ozbrojené sily vo vojne na Ukrajine, už asi stratili väčší počet ľudí a techniky, než aký sa zúčastnil v roku 2021 na slávnostnej prehliadke...
Vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, má svoj koniec v nedohľadne. V minulosti si Rusi v Moskve, pravidelne 9. mája pripomínali skončenie  2. svetovej vojny vojenskou prehliadkou. Keďže  po iné roky v tomto čase sa pomaly začínali prípravy na túto akciu, tak som zo zvedavosti klikol na ruský web https://www.kp.ru/afisha/msk/prazdniki/raspisanie-repeticzij-parada-pobedy-v-moskve/ a ten mi zvestoval toto: „Rozpis skúšok na Prehliadku víťazstva. Dátum: 5. apríla 2022 – 7. mája 2021  (správne asi 2022). Miesto: Polygón Alabino. Adresa : Rusko, Moskovská oblasť, mestská časť Naro -Fominsk.Téma udalosti: Deň víťazstva. Celé Rusko oslávi 9. mája 2022 77. výročie víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Hlavná udalosť - prehliadka vojenskej techniky a vojenského personálu - sa koná na  Červenom námestí v Moskve. Tradične sa na ňom zúčastňujú zástupcovia rôznych druhov vojsk a škôl, vojenskej a pomocnej techniky, ale aj letectva. Na vojenskej prehliadke v Moskve sa 9. mája 2021 zúčastnilo viac ako 12,5 tisíc ľudí, vyše 190 kusov zbraní a vojenskej techniky, 76 lietadiel. Cvičiť mohli len tí, ktorí boli zaočkovaní proti koronavírusu.“

Ďalej sa tam dočítate aj to, že najprv sa prípravy na prehliadku  konajú „doma“ a spoločný výcvik začína tradične začiatkom apríla a pokračuje na Alabinskom polygóne.  Celkovo je týchto nácvikov asi 12, konajú sa na pozemku, ktorý kopíruje veľkosť Červeného námestia. Minulý rok sa nácvik začal 5. apríla 2021. Ešte v marci ale začínala intenzívny výcvik na prehliadku, Rota čestnej stráže Preobraženského pluku. Tá má totiž právo začať slávnostný pochod na Červenom námestí. Prvýkrát bol vtedy na prehliadke uvedený systém PVO Tajfún. Nechýbali ani najnovšie tanky T-14, odpaľovacie raketové systémy Solncepek, Iskander, Pancir, Buk a iné. Toľko by na uvedenie do situácie aj stačilo.

No, čo bude tento rok ?  K 31.3.2022 totiž z asi 200 tisícovej ruskej armády, ktorá začala vojnu proti Ukrajine  zahynulo, podľa správ The Kyiv Independent - 7 ruských generálov, 17 500 vojakov, zničených bolo 1 735 obrnených transportérov, 614 tankov, 311 delostreleckých systémov, 96 viacnásobných odpaľovacích raketových systémov, 131 vrtuľníkov, 135 lietadiel a 7 plavidiel. Ak si tieto čísla porovnáme, s počtom účastníkov vojenskej prehliadky v Moskve v roku 2021 zistíme, že ruské ozbrojené sily vo vojne na Ukrajine už asi stratili väčší počet ľudí a techniky, než aký sa zúčastnil v roku 2021 na slávnostnej prehliadke. To bude určite ťažké nahradiť. A ako sa asi budú tváriť účastníci tohtoročnej prehliadky na Červenom námestí a diváci, keď  na Ukrajine bude ešte prebiehať vojna ?  To sa všetci účastníci tejto akcie stotožnia s tým, že všetko je v poriadku a všade dookola kvitne svetový mier ?  Alebo, žeby sa dovtedy, konečne vojna na Ukrajine skončila a ruské vojská opustia jej územie ? Dnes sa odpoveď asi nedozvieme, no jedno je isté, že Rusko aj napriek tomu, že je vo vojne s Ukrajinou kde údajne naháňa nacistov,  sa začína pomaly, ale iste pripravovať na akciu, ktorá ma sláviť víťazstvo nad inými nacistami. No toto víťazstvo v roku 1945, by samotní Rusi asi dosiahli len ťažko, ak by im nepomohli aj Ukrajinci, ktorých celkove straty na ľudských životov dosiahli takmer 7 miliónov ľudí. Rusko malo celkové straty asi 14 miliónov ľudí. To skutočne potomkovia tých mŕtvych, na jednej aj druhej strane, čo spoločne padli za jeden cieľ, za víťazstvo nad nacistickým Nemeckom, sa ani na chvíľu nezamyslia nad tým, prečo dnes proti sebe bojujú Rusi a Ukrajinci ?  Niečo sa ale len predsa v Rusku deje, svedčí o tom aj ten nepresný dátum (7. mája 2021)  uvedený na začiatku blogu.

V Moskve majú zrejme, mierne povedané, veľmi mnoho starosti. Skoré ukončenie tejto vojny a svetu mier praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Pôjde sa Orban poďakovať Putinovi ?
    Ak nejaká prehliadka vôbec bude, tak Orban by tam nemal chýbať ! Bez Putina, teda bez strašenia vojnou od Putina, by v Maďarsku s vysokou pravdepodobnosťou tak ľahko voľby nevyhral.
    publikované: 05.04.2022 13:49:15 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nácvikov na vojenskú prehliadku v Moskve sa 28.4.2022, 4.5.2022, 7.5.2022
    zúčastňuje 11 000 vojakov, 131 kusov techniky, 77 lietadiel a vrtuľníkov. Veľká to trúfalosť, veď Rusko je vo vojnovom stave. Kto teda v Rusku dokáže zaručiť, že sa tam z akýchkoľvek príčin, niečo nezomelie.
    publikované: 28.04.2022 17:45:30 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Prehliadka strach, taký bol môj dojem z TV prenosu prehliadky,
    svedčí o tom aj fakt, že aj napriek tomu, že bolo slnečné počasie, zrušili prelety lietadiel a vrtuľníkov.
    publikované: 09.05.2022 10:25:02 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014