doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Maslo na hlave za tragédiu v Prešove majú zrejme aj hasiči

Schodisko sa zrútilo. Čiže, situácia podobná tej aká by mohla nastať nielen v katastrofickom filme, ale po každom teroristickom útoku, alebo páde lietadla na budovu, zemetrasení alebo zásahom bomby. Takže nič také, načo by nemali byť profesionálni hasiči cvičení a pripravení.

Patrím medzi 1,7 milióna občanov SR, ktorí ešte bývajú v panelákoch. A preto mi nie je jedno, ani nebude, keď sa chcem dozvedieť ako sú v mojom bytovom dome zabezpečené protipožiarne opatrenia. A na druhej strane chcem vedieť aj to, akú úroveň majú technické prostriedky našich hasičov a aký kvalitný výcvik majú hasiči lebo na to prispievam zo svojich daní. Toto sa ale nedá zistiť pri manifestačných ukážkach protipožiarnej techniky a simulovaných „úspešných“ zásahoch ale len naostro.  Budem konkrétny a preto využijem fakty potvrdené, ale aj šepkajúce, ktoré rezonujú po katastrofe, ktorá 6.12.2019 postihla Prešov.

1.Vraj nedostatočné početné a kvalitatívne vybavenie účinnou protipožiarnou technikou na okamžité použitie pri zásahu na 12 podlažnej budove. (1 ks plošina, 1 ks rebrík 1 ks rukáv). Plošina nedosiahla tam kde mala, lebo nemohla by ukotvená bližšie k budove, rebrík zamŕzal, a rukáv po chvíli použitia sa nenávratne poškodil (asi zhorel). Náhradná technika v Prešove nebola a tak sa zasa nejakú hodinku čakalo na techniku z Košíc, Vranova nad Topľou, Bardejova a podobne. Čas bežal, oheň sa rozrastal a nádej na záchranu všetkých, ešte žijúcich obyvateľov domu po výbuchu, rapídne klesala. Záchranné vankúše nemali lebo sú vraj neúčinné. Pritom v iných štátoch sú, aj ich hasiči úspešne používajú. Podľa mňa na zoskok z 1. až 3. podlažia by určite postačovali. Takže, ak by boli v dostatočnom počte a kvalite, potom všetci ohrození z týchto podlaží mohli pokojne a bezpečne do nich skákať. Tým by sa určite zvýšilo viac času na záchranu ľudí na vyšších poschodiach.

2. Prístupové cesty boli vraj zatarasené parkujúcimi vozidlami a sutinami od výbuchu. Schodisko sa zrútilo. Prístup bol iba cez výťahovú šachtu a zvonka. Čiže, situácia podobná tej aká by mohla nastať nielen v katastrofickom filme, ale po každom teroristickom útoku, alebo páde lietadla na budovu, zemetrasení alebo zásahom bomby. Takže nič také, načo by nemali byť profesionálni hasiči cvičení a pripravení. Dokonca by na takéto situácie mali mať spracovaný aj plán zásahu. Ak by toto mali. Potom v tom pláne by museli mať vyznačené aj zásahové miesto pre umiestnenie protipožiarnej techniky. Ak také miesto má byť vybetónované potom tam malo byť a to voľné a pripravené kedykoľvek na zásah. No reálne neexistuje ani neexistovalo. Núdzovo sa dali na podloženie pätiek protipožiarnych strojov využiť napr. aj betónové dlaždice, ktoré sú na niektorých blízkych chodníkoch a vraj na neďalekých výkopových zemných prácach, robotníci používali malý buldozér. Ten by pri odstránení sutín nemohol pomôcť ?

3. Šepkajúce hlavy zaregistrovali, že hasičom vraj po nejakom čase voda došla aj preto, lebo ju nemohli čerpať z hydrantov, vraj v nich bol nízky tlak, ktorý nepostačoval na hasenie. A tak vodu museli dovážať z väčšej vzdialenosti. Pritom rieka Torysa tečie od miesta požiaru pár desiatok metrov. No nato by zrejme bola potrebná iná technika, než akú mali hasiči k dispozícii. Ak  by mali napr. aj dostatočne výkonné čerpadlá, potom prúd vody z hadice, by určite hravo prekonal aj 15 - 20 metrovú vzdialenosť od horiaceho domu.

4. To, či sa dali pri záchrane hneď po výbuchu použiť aj vrtuľníky alebo nie, je len hypotéza a vec názoru, ale to či k miestu nešťastia mal vzlietnuť aspoň jeden vrtuľník z leteckej základne je úplná samozrejmosť vtedy, ak mu to dovoľujú jeho technické možnosti (odmrazovanie rotora) a počasie. Pri priblížení sa k požiarisku by posádka, ale aj veliteľ hasičov na mieste videli, čo sa skutočne dalo robiť. No nevzlietli a  tak všetko ostane len v dohadoch.

Dalo by sa pokračovať iste ďalej. To ale nie je mojim cieľom. Cieľom je ukázať, prečo sa asi verejnosť hneď od začiatku kriticky postavila k zásahu hasičov. Jednoducho preto, že skoro zistili ako materiálne nedostatočne sú hasiči na takýto zásah vybavení. A v čom si myslím, že aj hasiči v Prešove majú na hlave maslo v súvislosti s tragédiou.

1 Kto iný než oni, mali byť prví aby poukázali na  vyššie spomínané nedostatky ? Veď tým, že to trpeli, priamo ohrozujú aj vlastné životy.

2. Kto iný než oni, mali trvať na tom  aby sa požiarne cesty, miesta pre zásah nielen kontrolovali, ale vinníci, ktorí ich pokyny nedodržujú aj trestali.

Samozrejme, že toto, čo som napísal, nie je  hodnotenie ich zásahu, ale je to iba postreh obyvateľa mesta, ktorý je nespokojný s kvalitou a počtom ich protipožiarnej techniky a má obavy, čo by boli hasiči robili, keby v tú istú chvíľu bola plošina potrebná na inom mieste, tohto takmer  90 tisícového mesta ? Pokojný advent praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014