doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lebo si to zaslúžili ... (2)

...Podľa mňa spojenie „ zaslúžil/i“ si, je prežitok z predchádzajúceho režimu. A mali by sme ho už prestať používať ...

Žijeme v zvláštnom čase. Teraz nemám na myslí len krízu, spôsobenú ochorením COVID – 19, ale najmä konanie niektorých pánov ministrov. Tak napríklad, minister zdravotníctva asi pred 3 týždňami, rezolútne odmietol možnosť testovania klientov domovov a centier sociálnych služieb lebo takýto počet (40 000) sa nedá zvládnuť. Dnes je všetko inak a už  sa dá testovaním zvládnuť nielen 40 000 klientov ale približne aj 37 000 zamestnancov týchto zariadení. Prečo ? No zaslúžili si to lebo sú ohrozenejší ako iní občania! Minister školstva zasa pre zmenu rozhodol, že maturity nebudú ale maturitné vysvedčenia vydané budú. Jednoducho sa vypočíta priemer známok z maturitných predmetov podľa stanoveného vzorca a vec je vybavená. Podobne sa bude zaobchádzať aj s deviatakmi, ktorí nebudú mať prijímacie skúšky na stredné školy. Prijatie totiž bude vykonané podľa stanoveného postupu a to podľa priemeru známok za určité obdobie. Prečo ? Veď si to zaslúžili, podľa dosiahnutých známok. Svojho času minister obrany Gajdoš, na otázku prečo mimoriadne povýšil predsedu SNS z vojenskej hodnosti desiatnik, na vojenskú hodnosť kapitán odpovedal, že si to zaslúžil. Dnešný minister obrany Naď, zrušil niekoľko pochybných vojenských povýšení a dodal, že príjmu také opatrenia aby  v budúcnosti boli povýšení iba tí adepti ktorí si to zaslúžia. Predseda súčasnej vlády tiež povedal, že „na post ministra vnútra nasadzujeme plukovníka, vojaka, ktorý si svoju hodnosť zaslúžil.  Terajší minister vnútra zasa o svojej, už bývalej generálnej riaditeľke povedal, že za jej menovaním do spomínanej funkcie si stojí. Asi tiež preto, že si to zaslúžila. Aj nedávno prepustený štvorhviezdičkový generál, ktorý na funkcii riaditeľa vojenského spravodajstva dostával mesačný plat s piatimi ciframi, si tiež podľa slov predchádzajúcich ministrov zaslúžil nielen hodnosť ale aj enormne vysoký plat, a to aj napriek tomu, že neabsolvoval žiadnu klasickú vojenskú vysokú školu. A v príkladoch by som mohol pokračovať ďalej ale nebudem, mojim cieľom je upozorniť na používanie nič nehovoriaceho a dnes už politikmi sprofanovaného vyjadrenia „lebo si to zaslúžil (i)“ .

Totiž to, že si niekto niečo zaslúži, ešte neznamená, že to aj dostane. Podstatné je aby dotyčný adept splnil aj všetky zákonmi stanovené podmienky. Ak tomu tak nie je, potom si logicky nemôže ani nič extra zaslúžiť. Takže ako si deviataci či maturanti môžu zaslúžiť, to čo im teraz sľubuje minister školstva, keď sa o tom dozvedeli až teraz ? Ako sa nato mali pripraviť usilovnejším naháňaním známok, keď sa to retroaktívne dnes už urobiť nedá ? Podobne je to aj s tým mimoriadnym povyšovaním vojakov v zálohe, či vo výslužbe. Nemôže predsa stačiť konštatovanie, že si to zaslúžili, ak tam nie je uvedené aj to, za aký konkrétny skutok alebo mimoriadny čin, to má byť a ktorá zákonná norma to umožňuje.

A tak sa stalo, čo sa stalo. Je mnoho takých, ktorí si funkciu v štátnej sfére „zaslúžili“, ale  takmer nikto vám zároveň nepovie priamo, začo, za aký čin a či skutok. A či boli dodržané aj všetky požadované zákonné normy, to sa nedozviete vôbec. Podľa mňa spojenie „ zaslúžil/i“  si,  je prežitok z predchádzajúceho režimu. A mali by sme ho už prestať používať v spojení s obsadzovaním  štátom platených funkcií. Dnes by sa podľa mňa, už konečne mali na štátne funkcie dostávať len takí uchádzači, ktorí okrem odborných predpokladov splňujú aj všetky ostatné, zákonmi stanovené podmienky. A tie by mali byť následne úplne normálne, sprístupnené   aj širokej verejnosti. Inak sa tomu hovorí aj transparentný výber uchádzačov o výkon štátnej funkcie. Príjemný predlžený prvý májový víkend, a veľa trpezlivosti pri zdolávaní nástrah COVID – 19, praje doko.
O podobnej tematike píšem aj na 

http://doko.blog.portal.sk/detail-lebo-si-to-zasluzil-i-...--1-.html?a=2537343a4976f23b529ddf791f9f2e3e



Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014