doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Konečne - letný čas odchádza do zabudnutia !

... ak by nedajbože prešiel LČ, viete si predstaviť, že nejaký ten milión pracujúcich, by musel byť v práci už na 6. či 7. hodinu ráno LČ, t. z. 5. a 6. hod. SEČ ? ...

To, že riadiace orgány EÚ, už prijali rozhodnutie o skončení striedania letného času (LČ) a stredoeurópskeho času (SEČ) od roku 2019, zaregistrovali mnohí. Žiaľ EÚ neurčila, ktorý čas ostane v používaní. Nechala to na voľbu a dohodu štátov EÚ.

A tak na Slovensku, najmä printové média, začali presadzovať  ponechanie letného času počas celého roka. A ako hlavný argument spomínajú, že tak chce skupina občanov SR, (asi 16 500) ktorá hlasovala v ankete EÚ a najmä, že tak chcú, niektorí politici. Pritom ministerstvo práce chystá do vlády vyhlášku, kde navrhujú aby zostal celoročne v používaní SEČ, teda tzv. zimný čas. Ich argument sa opiera o fyziologické danosti človeka, ktorým viac  vyhovuje SEČ.

Slnko, na našu Zem, svieti už od nepamäti. Bez jeho lúčov by život na Zemi nebol možný. A určite by nebol možný ani vtedy, ak by sme nemali noc a deň. Tým chcem povedať to, že za tie milióny rokov sa v telách rastlinných, živočíšnych a ľudských organizmov sformovali striedaním dňa a noci, určité fyziologické procesy, ktoré by sa podľa mňa meniť nemali, lebo v konečnom dôsledku, by to mohlo spôsobiť ich rozvrat. História nás už neraz presvedčila o tom, že príroda sa oklamať nedá. Na pamäti. by sme mali mať tiež fakt, že v celosvetovom merítku sa letný čas používa najmä v miernom pásme. V tropickom pásme, kde je dĺžka dňa v lete takmer rovnaká ako dĺžka dňa v zime, by to nemalo význam. Rovnako to platí aj o polárnych oblastiach, kde noc trvá pol roka. Argumenty na zavedenie LČ boli motivované najmä zvýšením výkonu hospodárstva, teda dá sa povedať aj to, že o zavedení LČ rozhodla snaha o väčšie kapitálové zisky.  

Najzaujímavejšie ale je to, že na Slovensku sme ešte nikdy neskúsili LČ v zimnom období, takže žiadne praktické poznatky nie sú a ani nemôžu existovať. Preto si dovolím uviesť aspoň jeden príklad. Vezmime si Vianoce 2018. Slnko - východ: 07:27 hod. SEČ a západ: 15:52 hod. SEČ. Ak by sme použili LČ, potom by Slnko - východ: 08:27 hod. LČ a západ: 16:52 hod. LČ. O tento údaj sa obyčajne opierajú najmä niektorí politici, lebo si myslia, že im viac vyhovuje, a to preto, že v zime k večeru, budú mať dlhšie slnečný svit.  Áno, im osobne to môže viac vyhovovať, lebo do práce chodia obyčajne na 9. hod., ale čo nejaký ten milión pracujúcich, ktorí musia byť v práci už na 6. či 7. hodinu ráno LČ, t. z. 5. a 6. hod. SEČ. Tí asi spokojní nebudú. A to som ešte neuviedol tisícky pracovníkov, ktorí sa starajú o chov hospodárskych zvierat, tí by museli byť  na pracovisku dokonca už o 4. hod. ráno LČ, teda 3. hod. SEČ.   A to absolútna väčšina z týchto pracujúcich, musí do práce dochádzať a tak k uvedeným časom, treba pridať ešte  skoršie stavanie najmenej o 30 až 60 minút.

Takže čo na záver ? Jednoznačne podporujem návrh ministerstva práce a som za celoročne používanie SEČ.  Príjemný deň praje doko. O striedaní časov píšem aj na

http://doko.blog.sk/detail-letny-cas--je-tu.html?a=9159a11e7af4f7527b9260f3b7093cf2


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014