doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Káva

...Praženie kávy v neprikrytých „kastroloch“ na rozpálenej platni sporáku a jej miešanie vareškou, ktorou sa už varilo, je nemysliteľné. Káve by takto vyprchali vonné silice a vtiahla by do seba rôzne iné pavône, ktoré by jej na chutí nepridali....

Nápoj, bez ktorého si mnoho ľudí nevie svoj život už ani predstaviť. Podľa niektorých lekárov pitie kávy vo väčšom množstve je pre človeka škodlivé. Iný tolerujú jednu dve kávy denne. A tak ma zaujímalo, a možno aj vás záujme, aký pohľad na kávu mali ľudia v Československu v minulosti. Výber textu je z knihy  Praktická hospodyňka, ktorá bola napísaná asi pred  90  rokmi a jej motto znie : Je těžko peníze vydělati a ještě těžší s nimi vystačiti !

Káva

Zamilovanou pochutinou väčšiny žien je káva. Najmä ženy dedinské si zvykli variť kávu denne, a to aj na úkor výživných polievok, ktorými sa predtým nahradzovali raňajky aj večera. Odvar kávy zmiešanej so smotanou alebo mliekom chutí dospelým aj deťom. Ak ju používame vo veľkom množstve a denne, potom škodí zdraviu a porušuje nervy i srdce, pretože obsahuje látku silne jedovatú, ktorou je kofeín.

Podľa miesta pôvodu odvodzuje sa aj pomenovanie kávy. Napríklad Jáva (podľa ostrova Jávy), Ceylon, Santos, Domingo, Menado atď. Káva „Mocca“ je uznávaná za najlepšiu,  pôvodom je z Arábie a je veľmi vzácna. 

Káva obsahuje 19 – 23 % kávových trieslovín, 6 – 16 % cukru s dextrínom a i. uhľohydráty, 10 – 13 % olejov(silíc), niečo vody a iných nestráviteľných látok. Kofeínu je asi 2 %. Svoju typickú chuť nadobúda pražením. Je pomerne drahá a žiadaná. Preto sa aj často   nedovolene upravuje.  Najviac je to pri pražení, pretože prísady sa v hnedastej farbe kávy nedajú ľahko rozpoznať. Falšuje sa ale aj káva zelená a a to tým, že sa rôzne zafarbuje čo má často škodlivé následky.

Najlepšia je káva čerstvo pražená, nevyvetraná, ktorá je spracovávaná vo veľkých pražiarňach alebo v patentovaných strojčekoch,  určených len na praženie kávy. Praženie kávy v neprikrytých „kastroloch“ na rozpálenej platni sporáku a jej miešanie  vareškou, ktorou sa už varilo, je nemysliteľné. Káve by takto vyprchali vonné silice a vtiahla by do seba rôzne iné pavône, ktoré by jej na chutí nepridali.

K začiatkom pitia kávy sa viažu aj rozmarné historky. Jedna z nich hovorí, že vo Viedni sa začala káva variť prvýkrát po víťazstve nad Turkami, ktorých od Viedne zahnal Jan  Sobieski tak rýchlo, že v stanoch v tvare polmesiaca  zanechali všetky vrecia so zrniečkami kávy, ktoré začal človek znalý veci pražiť a po uliciach Viedne uvarené podávať. Viedenskí pekári k tomu začali piecť aj prvé rožky v tvare polmesiaca.

No a najlepšia je káva biela so smotanou, navrchu s trochou šľahačky S kávou sa je pečivo, rožky, bábovka, koláče a rôzne cukrovinky alebo torta. Cukrári predávajú aj  kávu mrazenú a to vo forme zmrzliny.

Miesto kávy zrnkovej sa teraz varí aj  káva obilná, chutná, zdravá a veľmi výživná, ktorá slúži najmä pre detí.  

 

Tak teda  podľa týchto historických záznamov pitie kávy nie je rozmar mestských paničiek, ale spôsob výživy dedinských žien. Zaujímavé a pre mňa aj nové poznanie. Takže, dobrú chuť k rannej káve.

Prajem príjemnú a pokojnú nedeľu. doko

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Doko...
    práve v uplynulom týždni som urobila experiment, že si trochu ozdravím organizmus a úplne som vylúčila pitie kávy. No vydržali mi to iba 5 pracovných dní. Včera som už znovu "nasávala" nescafé. Páčilo sa mi aj zistenie, že väčší účinok na organizmus má vdychovanie vône čerstvo zaliatej praženej kávy ako jej samotné pitie... Občas si dávam aj turka... ale veľmi výnimočne. Príjemnú a pokojnú nedeľu aj Tebe.
    publikované: 14.09.2008 11:27:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. vydržalo mi to iba 5 pracovných dní
    Oprava!
    publikované: 14.09.2008 11:28:57 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. doplnkybest.sk
    Na internete je veľa informácií o tejto téme, ale váš článok je naozaj zaujímavý. Od ostatných sa odlišuje svojím charakteristickým štýlom vyjadrovania - a dobre. Originalita je zahrnutá v cene :)
    publikované: 22.09.2022 01:17:18 | autor: Doplnkybest (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014