Nápoj, bez ktorého si mnoho ľudí nevie svoj život už ani predstaviť. Podľa niektorých lekárov pitie kávy vo väčšom množstve je pre človeka škodlivé. Iný tolerujú jednu dve kávy denne. A tak ma zaujímalo, a možno aj vás záujme, aký pohľad na kávu mali ľudia v Československu v minulosti. Výber textu je z knihy Praktická hospodyňka, ktorá bola napísaná asi pred 90 rokmi a jej motto znie : Je těžko peníze vydělati a ještě těžší s nimi vystačiti !
Káva
Zamilovanou pochutinou väčšiny žien je káva. Najmä ženy dedinské si zvykli variť kávu denne, a to aj na úkor výživných polievok, ktorými sa predtým nahradzovali raňajky aj večera. Odvar kávy zmiešanej so smotanou alebo mliekom chutí dospelým aj deťom. Ak ju používame vo veľkom množstve a denne, potom škodí zdraviu a porušuje nervy i srdce, pretože obsahuje látku silne jedovatú, ktorou je kofeín.
Podľa miesta pôvodu odvodzuje sa aj pomenovanie kávy. Napríklad Jáva (podľa ostrova Jávy), Ceylon, Santos, Domingo, Menado atď. Káva „Mocca“ je uznávaná za najlepšiu, pôvodom je z Arábie a je veľmi vzácna.
Káva obsahuje 19 – 23 % kávových trieslovín, 6 – 16 % cukru s dextrínom a i. uhľohydráty, 10 – 13 % olejov(silíc), niečo vody a iných nestráviteľných látok. Kofeínu je asi 2 %. Svoju typickú chuť nadobúda pražením. Je pomerne drahá a žiadaná. Preto sa aj často nedovolene upravuje. Najviac je to pri pražení, pretože prísady sa v hnedastej farbe kávy nedajú ľahko rozpoznať. Falšuje sa ale aj káva zelená a a to tým, že sa rôzne zafarbuje čo má často škodlivé následky.
Najlepšia je káva čerstvo pražená, nevyvetraná, ktorá je spracovávaná vo veľkých pražiarňach alebo v patentovaných strojčekoch, určených len na praženie kávy. Praženie kávy v neprikrytých „kastroloch“ na rozpálenej platni sporáku a jej miešanie vareškou, ktorou sa už varilo, je nemysliteľné. Káve by takto vyprchali vonné silice a vtiahla by do seba rôzne iné pavône, ktoré by jej na chutí nepridali.
K začiatkom pitia kávy sa viažu aj rozmarné historky. Jedna z nich hovorí, že vo Viedni sa začala káva variť prvýkrát po víťazstve nad Turkami, ktorých od Viedne zahnal Jan Sobieski tak rýchlo, že v stanoch v tvare polmesiaca zanechali všetky vrecia so zrniečkami kávy, ktoré začal človek znalý veci pražiť a po uliciach Viedne uvarené podávať. Viedenskí pekári k tomu začali piecť aj prvé rožky v tvare polmesiaca.
No a najlepšia je káva biela so smotanou, navrchu s trochou šľahačky S kávou sa je pečivo, rožky, bábovka, koláče a rôzne cukrovinky alebo torta. Cukrári predávajú aj kávu mrazenú a to vo forme zmrzliny.
Miesto kávy zrnkovej sa teraz varí aj káva obilná, chutná, zdravá a veľmi výživná, ktorá slúži najmä pre detí.
Tak teda podľa týchto historických záznamov pitie kávy nie je rozmar mestských paničiek, ale spôsob výživy dedinských žien. Zaujímavé a pre mňa aj nové poznanie. Takže, dobrú chuť k rannej káve.
Prajem príjemnú a pokojnú nedeľu. doko
Komentáre
Doko...
vydržalo mi to iba 5 pracovných dní
doplnkybest.sk