doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jedálny lístok školákov

...šel by výborně k duhu i dospělým, kteří rozrušují si stále nervy a srdce silnou zrnkovou kávou a přeplňují své útroby silně kořeněnými těžkými jídly masitými a pŕetučnými.

Nie raz počujeme a vidíme v médiách kritiku na spôsob stravovania našich detí.  Z pohľadu histórie to nie je nič nové.  Tento problém riešili aj naši predkovia. A čo konkrétne odporúčali sa môžete dozvedieť, ak  si prečítate  nasledujúci asi 90 ročný text, vybratý z českej knihy „Praktická hospodyňka.“ 

Jedálny lístok školákov

Na hygienickej výstave v Hradci Králové vystavoval Červený kríž vo svojej expozícii detský jedálny lístok a  to preto, aby sa matky poučili, ako majú živiť svoje detí, a že pritom nezáleží na peniazoch, ale na premýšľaní, jednoduchosti a úprave jedál. Detská strava sa má skladať z mlieka, vajec (jedno denne), chleba, múčnych jedál, zemiakov, zeleniny a málo mäsa. Štyri hlavné pravidlá pre správnu výživu a dokonalý vývoj dieťaťa určil Červený kríž takto: jednoduchosť pokrmu, vkusná úprava a čistota na stole, pravidelnosť jedla, pokoj a pomalosť pri jedení. Ak budete svoje detí rozumne a správne živiť, budú   raz aj  rozumne a správne žiť. A keď dospejú, zachovajú si zdravie, sviežosť a tak aj dlhý život.

Jedálny lístok školákov (ukážka)

Pondelok: R- Biela žitná káva, čierny chlieb. O- Polievka z ovsených vločiek, krupicový nákyp. V- Kyslé mlieko, čierny chlieb s maslom.

Utorok: R- Kakao, rožky. O- Paradajková polievka, žemľovka s jablkami. V- Chlieb  s tvarohovou nátierkou (rozhudou), dusené jablká.

Streda: R- Biela žitná káva, čierny chlieb. O- Zeleninová polievka s ryžou, dusená teľacia pečeň, zemiaková kaša, kompót. V- Špenát so smaženou pletenkou a opekanými žemľami.

Štvrtok: R- Biela žitná káva, čierny chlieb so zavareninami. O:- Chlebová polievka so smotanou, hrachová kaša s mrkvou. V- Zemiakový guľáš s mäsom, jablká.

Piatok: R- Kakao s rožkami. O- Karfiolová polievka, knedle s lekvárom posypané tvarohom.

V- Múčnik z prosa (jahelník), dusené ovocie.

Sobota: R- Biela žitná káva, čierny chlieb. O- Držková polievka, vajcový závin (svítek) v mlieku, hruškový kompót. V- Kapusta s vajcom.

Nedeľa: R- Kakao, opečená žemľa s marmeládou a maslom O- Zeleninová polievka, bravčové mäso na zelenine so zemiakmi, zákusok.  V- Ovocné palacinky (smaženec) s mliekom.

Tento jedálny lístok, v ktorom sa dbá  na pestrosť stravy,  by mal byť vhodný aj pre tých dospelých, ktorí si ničia nervy  a srdce pitím silnej zrnkovej  čiernej kávy alebo, ktorí si svoje útroby prepĺňajú ťažkými, pretučnelými mäsitými  a silne korenenými  jedlami.

Ak vám chýbal  vedecký vypracovaný jedálny lístok, tak  jeden takýto môžete vyskúšať podľa odporúčaní starých asi   90 rokov. Už na prvý pohľad je ale isté, že  detí, ktoré sa podľa neho stravovali, určite netrpeli obezitou či nadváhou.

Prajem príjemnú a pokojnú nedeľu. doko


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. obezitou ci nadvahou isto nie
    ale ovocia a zeleniny tam vidim malo.
    kompot nepovazujem za adekvatnu nahradu cerstveho ovocia ci zeleniny...
    tamta strava je varena, mrtva, chudobna na enzymy a rozne rastlinne chemikalie pritomne v cerstvych plodoch, ktore nase telo potrebuje tiez.

    obezita nie jediny problem v stravovani cloveka.
    nutricne chudobna strava je dalsi, mozno este zavaznejsi problem...
    nadbytocne kalorie totiz deti vybehaju (pred 90 rokmi este nemali televizory ani pocitace ci playstation), ale ak nemaju potrebne ziviny pre zdravy vyvoj (ziviny nie su len bielkoviny, tuky a sacharidy), tak je to horsie...

    ak strava tamtych deti bola obohatena na desiatu a olovrant o zive potraviny, tak ju inak hodnotim pozitivne :)
    publikované: 05.10.2008 11:33:19 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  2. a este malickost
    hlavne PECEN by som deckam neponukala...
    je to skladisko odpadovych latok, a hlavne tej chemie v strave uz mame v dnesnej dobe akurat tak dost...
    publikované: 05.10.2008 11:35:59 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tá strava,..nie som odborník,..a tak sa spolieham na názory odborníkov,..ale tie sú tak rozporuplné,..že mi vychádza, len jedno
    ...človek by mal jesť "všetko" (samozrejme jedlé), a všetko s rozumnou mierou,..
    Lupa - akože pečienku mi odporúčali jesť lekári, na chudokrvnosť - pomohla mi,...paradoxne "zelená zelenina a ovocie", mi nejako nepomáhalo,..takže neviem O_ô
    publikované: 05.10.2008 13:49:14 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  4. derechura
    to je uplne v poriadku.
    chudokrvnost nie je iba nedostatok zeleza, ale aj nedostatok vitaminu b12, ktory je najlepsie vstrebatelny zo zivocisnych zdrojov. a toto ludia vseobecne nevedia. myslia si, ze na krvotvorbu staci mat dost zeleza. ale casto ludia vykazuju chudokrvnost a zeleza dostatok... ale kym sa to dozvedia, pchaju do seba dalsie zelezo, a to sposobuje nadmernu oxidaciu a zvyseny vyskyt volnych radikalov... takze v dobrej viere si vlastne skodia.

    v tvojom pripade pre zdravotny problem volili mensie zlo, takze zvolili spravne. :)

    publikované: 05.10.2008 13:55:03 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  5. derechura
    este som si nasla v mudrej knizke o ludskej vyzive, ze ak tvoja vyziva obsahuje privela vitaminu C, ten sa viaze na B12 a obmedzuje jeho ucinnost.
    a B12 ako vynimka, sa ziskava vylucne zo zivocisnej potravy. (ked to pisu univerzitne skripta, asi to bude tak, a ziadnu lobby za tym hladat nebudem, ako v pripade mlieka). jeho zasoby mame v peceni na asi 30 rokov. ale ako vidis, aj ked ho mas mozno dost, ine zlozky potravy jeho ucinnost mozu znizovat a tak vlastne trpis jeho nedostatkom.
    a b12 na krvotvorbu este kooperuje s vitaminom b9, teda kyselinou listovou... vlastne ona je druhym signalom pri anemii, po zeleze. lenze ak mas nedostatocnu vstrebatelnost b12, b9 je slaba tiez...

    znie to trochu zamotane, ale da sa to pochopit. :)
    publikované: 05.10.2008 14:03:30 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  6. no hej
    pokiaľ nezistíš, že tvoje dieťa, čo dlhé roky trpelo bolesťami bruška, má alergiu na : mlieko, paradajku a orechy....tak si dieťa odhlásiš zo stravy a vyjde ti z toho nezdravý rezeň, mňam!
    publikované: 05.10.2008 14:07:37 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  7. a do tretice
    ak by si o tejto veci chcela vediet, skus si pohladat informacie o pernicious anaemia (ak ti anglictina nie je cudzia).
    v pripade zaujmu mozem kratky clanocek prelozit.

    netvrdim, ze je to tvoj pripad, ale trocha vedomosti naviac neuskodi, vsakze :)
    publikované: 05.10.2008 14:10:19 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Lupa, ja ti ďakujem za vyčerpávajúce odpovede aj za úprimnú snahu mi pomôcť
    veľmi si to cením, a vedomosti nikdy neuškodia,..pernicious anaemia - pozriem, zase budem múdrejšia :-) keď budem konzultovať s lekárom,..treba sa zaujímať aj inde ako u lekárov, a treba mať naozaj veľa vedomostí, aby si človek aj sám "organizoval" liečbu, som sa už veľa ráz presvedčila,..ešte raz dík :-) O_ô
    publikované: 05.10.2008 15:02:26 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014