doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Internetový priestor a cestovanie v ňom

...pre COVID-19 máme obmedzenú slobodu pohybu, ale dá sa dovolenkovať aj tak, že na fotomapách, spoznávame reálny svet, cez tam pripnuté fotografie...

Posledných niekoľko rokov zažívame explozívny nástup internetových médií. A nemám na myslí iba internetové časopisy, blogy, sociálne siete a youtube, ale napr. aj flogy, čiže uverejňovanie fotografií a ich  rôzne modifikácie. Podľa rôznych publikovaných odhadov vraj 20 – 60 percent mladých ľudí, nepozerá televíziu ani nečíta noviny a hlavným zdrojom informácií o verejnom živote sú pre nich internetové médiá a sociálne siete. Na druhej strane, internetu "holduje" iba 30% seniorov. Toľko na úvod. Písať ale chcem o publikovaní fotografií na internete. Poznáme najmenej dva spôsoby, ako zverejniť vlastné autorské snímky. Jeden je komerčný, napr. Instagram, ale mňa viac zaujali  nekomerčné portály ako sú napr. Wikimedia Commons, ale aj mapové portály, ktoré okrem geografického spoznávania sveta, zároveň umožňujú pozrieť si tam „prilepené“ fotografie. Niekedy v tom boli majstri na Panoramio, ktoré zaniklo prevzatím firmou Google Maps. Už v roku 2008 umožnila známa firma, seznam.cz, svojim užívateľom nahrávať fotografie do fotomapy Čiech. Ale dnes, portál www.mapy.cz, už ponúka nahrávanie fotografií nielen do fotomapy všetkých českých a slovenských miest a obcí, ale aj ostatnej Európy.


Samotné nahrávanie je pomerne prehľadné a jednoduché. Stačí sa držať pokynov správcu portálu. Ak teda máte digitálny fotoaparát, počítač a chuť urobiť niečo, začo nedostanete zaplatené, ale budete mať príjemný pocit z dobrého skutku, tak môžete začať nahrávať hoci aj hneď a to po kliknutí na túto adresu https://sk.mapy.cz/fotografie?x=20.1344700&y=49.1886003&z=11&source=osm&id=1015714481 kde sa otvorí „fotografická mapa“. Tam okrem mapového podkladu, vidíte aj malé ikonky nahratých fotografií.  Napr. ja by som si chcel pozrieť osadu  „Tatranská Javorina“ tak si kliknem na ikonky fotografií v jej blízkosti, ktoré sa mi zobrazia zväčšené a tak si môžem pozrieť aj reálnu krajinu, videnú očami turistu.

Cieľom portálu je predovšetkým umožniť užívateľom, na jednej strane podeliť sa s fotkami z dovolenkových miest a na druhej strane, pozrieť si miesta kde ešte neboli.  Ak teda chcete prispieť aj svojimi fotografiami, treba sa najskôr na portál prihlásiť a otvoriť si vlastný účet. Nezabudnite si tiež prečítať licenčné podmienky: https://licence.mapy.cz/?doc=mapy_lu  A čo na záver ? Pre COVID – 19 síce máme obmedzenie slobody pohybu po reálnom svete, ale nie po internetovom priestore. Preto si myslím, že vyššie spomínaná  aktivita, je vhodná nielen pre mladých ale aj pre seniorov. Mňa zaujala natoľko, že na portál už chodím pravidelne. Viac fotografií si môžete pozrieť po kliknutí na https://sk.mapy.cz/zakladni?moje-mapy&x=21.2143613&y=48.9861536&z=15&cat=fotografie&mid=4623561 Pozdravuje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Názov
    publikované: 25.01.2021 21:32:06 | autor: Jozef (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014