doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hrdinov nerobia reči ale skutky !

...Tieto vrtuľníky sa nakúpili úplne holé, bez akejkoľvek výzbroje a dokonca aj bez aktívnych ochranných opatrení... aj foto



V priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove, pristáli v sobotu 11.1.2020 popoludní, posledné tri z deviatich vrtuľníkov UH60M Black Hawk. Táto krátka správa, mi vnukla impulz, na trocha hlbšie zamyslenie sa. Totiž, minister obrany postupne, tak ako prilietavali spomínané vrtuľníky poskytoval takéto a podobné vyjadrenia:

Verím tomu, že prvé dva vrtuľníky budú postupne doplnené ďalšími siedmimi a to v stanovenom termíne podľa schválenej zmluvy. Touto modernizáciou OS SR a hlavne vzdušných síl sa zabezpečí ich spôsobilosť z hľadiska podpory bojovej činnosti operácií pozemných síl, zabezpečenie bojovej činnosti špeciálnych síl a samozrejme je to aj zabezpečenie domáceho krízového manažmentu v rámci krízových situácií, ako sú povodne, snehové kalamity alebo požiare. Z hľadiska zabezpečenia je to nielen, čo sa týka rozšírenia kapacity palivovej nádrže, ale je tam aj navijak a riešenie zlaňovania. Do budúcna chceme tieto vrtuľníky zabezpečiť samozrejme dovyzbrojením, guľometmi a pokiaľ bude dostatočné množstvo finančných prostriedkov, aj protitankovými riadenými strelami, sebaochranou tak, aby mohli zabezpečiť podporu pozemných síl," doplnil minister Gajdoš s tým, že ich budú využívať i pri vyhľadávaní nezvestných osôb a pomoci počas záplav či snehových kalamít.

Jeho slová ešte doplním o nasledujúce postrehy: Bývalý genpor. Macko na svojom blogu tvrdí, že tieto vrtuľníky sme kúpili absolútne bez akejkoľvek výzbroje a dokonca aj bez vybavenia na plnenie ich "humanitárnych" misií vrátane hasenia požiarov. Tieto vrtuľníky sa nakúpili úplne holé, bez akejkoľvek výzbroje a dokonca aj bez aktívnych ochranných opatrení. Pri hasení požiaru v Prešove sme chceli použiť aj vrtuľník, ale vzhľadom na počasie a mrznúci dážď nebolo možné vzlietnuť," vysvetlila ministerka Saková.

Pre menej informovaných treba napísať, že všetkých 9 vrtuľníkov UH60M Black Hawk patrí do leteckej výzbroje prešovského vrtuľníkového krídla. Určitý počet z nich je vyčlenený pre plnenie úloh v leteckej pátracej a záchrannej službe, a preto sú v nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne. Táto služba je určená pre záchranu či už vojenských, alebo civilných lietadiel, ktoré vykonávajú prelety nad územím Slovenskej republiky a taktiež na vykonávanie zásahu pri mimoriadnych udalostiach, ako sú napríklad živelné pohromy, priemyselné, alebo iné havárie. Medzi úlohy krídla patrí obrana slovenského vzdušného priestoru, podpora pozemných jednotiek, humanitárne misie, letecká pátracia a pozemná pátracia záchranárska služba. Podieľa sa tiež na výcviku, „na eliminácii nevojenských a zmiešaných ohrození, vrátane eliminácie a odstraňovania následkov spôsobených živelnými katastrofami, mimoriadnymi udalosťami, záchrana osôb, majetku“ a na výsadkových a dopravných úlohách. UH-60M Black Hawk v porovnaní so staršími verziami je vybavený výkonnejšími a spoľahlivejšími motormi General Electric T700-GE-701D, vylepšenými lopatkami rotora a plne digitálnym "skleneným" kokpitom. Výroba tejto verzie sa začala v roku 2006. Aspoň tak to tvrdí slovenská Wikipédia.


A preto sa pýtam sám seba. To skutočne nemohol, takýto moderný stroj, vzlietnuť v Prešove  na hasenie požiaru, vraj pre zlé pre počasie a mrznúci dážď ? Alebo je v tom agentúra „JPP“, ktorá tvrdila, že vrtuľníky nie sú vybavené odmrazovačmi rotorov a preto nesmú pri mínusových teplotách lietať. Zaujímavý postreh je aj ten, že medzi takticko technickými údajmi vrtuľníka UH-60M Black Hawk na internete,  nenájdete údaj za akých poveternostných teplôt je prevádzky schopný. Pritom u vrtuľníkov Mi17 bol rozsah vonkajších teplôt od - 40°C do + 50°C. Na záver sa spýtam, na čo je verejnosti reklama z plagátu? Zatiaľ je predovšetkým len veľa rečí ale „skutek utek“. Veď napr., spomínané vrtuľníky, tejto zimy ešte poriadne nevzlietli, a to ani na cvičné lety. To má byť hrdinstvo ?  Pokojný večer praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014