doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hans Christian Andersen, v Bratislave stále čaká na Škaredé káčatko

... asi 3,3 metra vysoká bronzová socha, zhltla náklady zo zbierok vo výške 4 milióny slovenských korún, pritom autor ju vytvoril bez nároku na honorár a daroval deťom .. ....

Slávny dánsky rozprávkar svetového významu, Hans Christian Andersen  (2.4.1805 – 4.8.1875), okrem písania rozprávkových príbehov, veľmi rád cestoval. Pri svojich cestách po Európe navštívil aj Bratislavu, vtedy Prešpork. Vo svojich poznámkach si totiž napísal aj túto vetu. "Parník plával od Komárna ďalej proti prúdu Dunaja, až sme 3. júna 1841 uvideli Prešporok. Konečne sme pristáli, a kým sme naberali uhlie, takmer dve hodiny som behal po meste.“  Čiže, v čase pobytu v Bratislave mal 36 rokov a poznatky zo svojich ciest už publikoval v autobiografických cestopisoch.  Od tejto chvíle sa objavujú legendy, ktoré tvrdia, že k napísaniu jeho dvoch rozprávok, ktoré patria k najslávnejším – O škaredom káčatku a Dievčatko so zápalkami, ho inšpirovala práve Bratislava. Traduje sa aj to, že  vraj nemohol zabudnúť na dievčatko, kráčajúce s veľkou kyticou ruží, ktoré sa pri ňom pristavilo a s úsmevom mu podalo jednu z nich. Podobných prirovnaní existuje iste viac a zrejme aj oni boli inšpiráciou k tomu, aby vzniklo dielo, ktorého autorom je  akademický sochár Tibor Bartfay  a zdobí Hviezdoslavovo námestie v Bratislave.

Týmto dielom je socha Hansa Christiana Andersena a má byť pripomienkou na rozprávkarovú návštevu Bratislavy v roku 1841. O soche chcem písať viac. Totiž, už 2. 6. 2006 bol tento pamätník, ktorý jeho autor vytvoril ako dar deťom bez nároku na honorár, osadený z iniciatívy Občianskeho združenia Hansa Christiana Andersena a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana na mieste, ktoré rozprávkar vraj tiež navštívil. Pôvodne dielo tvorila bronzová socha v nadživotnej veľkosti (asi 3,3 m vysoká) spolu so soškou kačiatka a tabuľkou vedľa sochy, kde je vyrytá veta z Andersenovho denníka: "Hádam si raz spomeniete na cudzinca, ktorý navštívil vaše mesto". Tento pamätník obklopuje, umelecky prispôsobená farebná dlažba (30 kameňov), ktorá má pripomínať kvetinové lupienky. Socha rozprávkara je dotvorená umeleckými dielami, ktoré predstavujú postavičky a výjavy z jeho najznámejších rozprávok. Áno, píšem v minulom čase, lebo napr. soška kačiatka tam už nie je. Podľa správ z médií, soška zmizla 1.9.2006 a pravdepodobne skončila v zberných surovinách  Doteraz neznámy páchateľ ju z podstavca sochy odlomil, čím spôsobil škodu asi za stotisíc slovenských korún. Zmiznutá časť sa stále nenašla. Z čelnej strany si na soche teraz každý iste všimne slimáka, klobúk ale aj šepkajúcu postavičku pri uchu Andersena. Zaujímavé sú ale aj obrazce na chrbtovej strane sochy. Labute so zlatými korunkami na hlavách, cisárove nové šaty, cínový vojačik, lodička a pod ňou signatúra - Bartfay. Len tak na okraj pripomínam, že náklady na celý pamätník pohltili 4 milióny slovenských korún.  Ako spomienky  na toto miesto, ponúkam  aj fotky z môjho archívu. 

 

   

 

Áno, mal som šťastie, že sa Škaredé káčatko dostalo do objektívu môjho fotoaparátu ešte vtedy, keď tam skutočne stálo – 19. 8.2006. Na rozdiel od dobových správ neverím, že skončilo v zberných surovinách. Skôr by som sa prikláňal k verzii, či nakoniec neskončilo v nejakej súkromnej zbierke. Na záver všetkým prajem, život bez vojen a pri najbližšej návšteve nášho hlavného mesta, aj dosť času na zhliadnutie jeho krásnych pamiatok doko. A kto si chce pozrieť viac obrázkov, tomu ponúkam tento link  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Statue_of_Hans_Christian_Andersen_in_Bratislava


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014