doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Globálny rámec o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii, dokument o ktorom 99 % Slovákov ani netuší

.... Politici sa vehementne oháňajú, vraj obavami občanov Slovenska a tí pritom, v absolútnej väčšine, ani nechyrujú, čoho sa vlastne majú báť...

Aj tak sa na Slovensku robí politika. Politici sa totiž vehementne  oháňajú, vraj obavami občanov Slovenska a tí pritom, v absolútnej väčšine, ani nechyrujú, čoho sa vlastne majú báť. Stručne si priblížme tento problém. ... "predstavuje právne nezáväzný rámec spolupráce, ktorý vychádza zo záväzkov dohodnutých členskými štátmi v Newyorskej deklarácii pre utečencov a migrantov. Upevňuje medzinárodnú spoluprácu medzi všetkými zainteresovanými stranami v oblasti migrácie, pričom uznáva, že žiaden štát nedokáže vyriešiť migráciu sám...“, píše sa v závere preambuly dokumentu.  V podstate v ňom ide o týchto 23 cieľov.

1. Zhromažďovať a využívať presné a rozčlenené údaje ako základ pre politiky založené na faktoch. 2. Minimalizovať nepriaznivé podnety a štrukturálne faktory, ktoré nútia ľudí, aby opustili krajinu svojho pôvodu. 3. Poskytovať presné a včasné informácie vo všetkých fázach migrácie. 4. Zabezpečiť, aby všetci migranti mali doklad o právnej totožnosti a vyhovujúcu dokumentáciu. 5. Zvýšiť dostupnosť a flexibilitu ciest pre legálnu migráciu. 6. Uľahčiť spravodlivý a etický nábor a zabezpečiť podmienky pre dôstojnú prácu. 7. Riešiť a znižovať zraniteľnosť pri migrácii. 8. Zachraňovať životy a zaviesť koordinované medzinárodné úsilie zamerané na nezvestných migrantov. 9. Posilniť nadnárodnú reakciu na pašovanie migrantov. 10. Predchádzať, bojovať proti a odstrániť obchod s ľuďmi v kontexte medzinárodnej migrácie. 11. Spravovať hranice integrovaným, bezpečným a koordinovaným spôsobom. 12. Posilniť istotu a predvídateľnosť migračných postupov pre vhodný skríning, posúdenie a postúpenie. 13. Využiť zadržanie migrantov len ako poslednú možnosť a pracovať na alternatívach. 14. Zvýšiť konzulárnu ochranu, pomoc a spoluprácu počas migračného cyklu. 15. Poskytnúť prístup k základným službám pre migrantov. 16. Posilniť postavenie migrantov a spoločností, aby dosiahli plné začlenenie a sociálnu kohéziu. 17. Odstrániť všetky formy diskriminácie a podporiť verejný diskurz založený na faktoch, aby ste mohli formovať vnímanie migrácie. 18. Investovať do rozvoja zručností a uľahčiť vzájomné uznávanie zručností, kvalifikácií a kompetencií. 19. Vytvoriť podmienky pre to, aby migranti a diaspóry plne prispievali k udržateľnému rozvoju vo všetkých krajinách. 20. Podporovať rýchlejší, bezpečnejší a lacnejší prevod remitencií a podporiť finančné začlenenie migrantov. 21. Spolupracovať na uľahčení bezpečného a dôstojného návratu a readmisie, ako aj na udržateľnej reintegrácii. 22. Zaviesť mechanizmy prenositeľnosti nárokov na sociálne zabezpečenie a získané výhody. 23. Posilniť medzinárodnú spoluprácu a globálne partnerstvá pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu.

Dokument predbežne schválilo 192 z 193 členských krajín OSN. USA odstúpili ako prvé. Nasledovalo ich Rakúsko, Austrália, Bulharsko, Česko, Izrael, Maďarsko a Poľsko, ktoré vyhlásili, že dohodu nepodpíšu. Pripojiť sa k ním chce aj Slovensko. A to na našej politickej scéne vyvolalo búrku všelijakých názorov. Pritom nikto z inkriminovaných politikov konkrétne neuviedol, prečo a v čom je niektorý z uvedených cieľov pre Slovensko neprijateľný.

Pritom stačí pripomenúť, že tento dokument tak či tak, absolútna väčšina členov OSN v decembri 2018 v Marrákeši podpíše.  To znamená, že sa tieto štáty budú snažiť problém migrácie riešiť v jeho intenciách. Len politici na Slovensku si myslia, že ak dokument nepodporia tak, že Slovensku sa automaticky vyhnú všetky migračné krízy, ktoré Európu ešte čakajú.  Uvediem jeden, nie nemožný príklad. Z Ukrajiny na Slovensko v priebehu niekoľkých dní vstúpi niekoľkotisícový dav migrantov. Týchto migrantov bude treba kŕmiť, niekde ubytovať, obliecť a prípadne aj transportovať mimo Slovensko. Čo budú naši politici robiť dovtedy, pokiaľ sa im podarí dostať migrantov zo Slovenska preč ?  To sú takí naivní, že si myslia, že takúto situáciu by malé a hospodársky nestabilné Slovensko dokázalo zvládnuť samo, bez účinnej pomoci  okolitých štátov ? Alebo chcú konať podľa vzoru z USA, (strieľať do migrantov), či vytvoriť koncentračné tábory pre  migrantov? Preto si ja osobne myslím, že Slovensko by malo mať v Marrákeši zastúpenie, kde bude mať možnosť  uviesť písomne svoje  výhrady a potom dokument s týmito výhradami podpísať. V opačnom prípade sa zas raz zopakujú dejiny (Mníchov 1938), kde sa tiež rozhodovalo o nás, ale bez nás. Príjemný novembrový víkend praje doko. Viac o migrácii píšem aj na

 http://doko.blog.sk/detail.html?a=0786962aa7279c0af1187c4d94bfd668


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Opevnenie hranic
    Riesenim je predbezne opevnenie hranic s dostatocnou vojenskou ostrahou do doby, kym sa podari vyriesit dovody migracie. A zaroven vystavat velkokapacitne zachytne tabory pre migrantov na dobu, kym sa rozhodne, co s nimi.
    V jednom suhlasim. Male Slovensko nema sancu zvladnut prival utecencov a preto sa Europa musi spojit a zabranit im v tom!
    publikované: 24.11.2018 16:42:56 | autor: xenofob (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ospravedlnenie
    Týmto sa ospravedlňujem občanom za vlastizradu a sľubujem, že čo najskôr odstúpim.
    publikované: 25.11.2018 09:09:55 | autor: Lajcak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Slovenská vláda spokojne spí, ale Slováci žijúci pri hranici s Ukrajinou sú silne znepokení
    veď aby nie, keď Ukrajina ako odpoveď na konanie Ruska, svoje vojská uviedla do bojovej pohotovosti, prezident Ukrajiny žiada parlament o vyhlásenie vojnového stavu a mobilizáciu ukrajinských vojenských záloh. Pritom neide o vojenské cvičenie ale o tvrdú realitu. Ako prví nás teda môžu ohroziť práve davy občanov z Ukrajiny, ktorí budú na našom území hľadať azyl pred hroziacou vojnou Ukrajiny s Ruskom. A naša vláda je stále ticho. Dokedy ?!
    publikované: 26.11.2018 17:07:09 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Prečo Putinovmu Rusku účasť v Marrákeši nerobí žiadne problémy,
    ale pre jeho obdivovateľov zo Smer - SD a SNS je účasť Slovenska v Marrákeši neprekonateľnou prekážkou ? Podľa mňa preto, lebo aj priemerný politik vie, že takáto jedinečná šanca na diplomatické prejednanie mnohých existujúcich globálnych problémov, sa tak často nezopakuje. A najhoršia možná alternatíva v diplomacii je predsa tá, keď sa jedna o nás a bez nás.
    publikované: 29.11.2018 11:56:42 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Naopak
    Rusko ako odpoved na provokaciu Ukrajiny zatklo provokaterov (ktori sa k tomu mimochodom aj priznali v televizii). Takto treba postupovat pri nelegalnom prekroceni hranice a nie ju zlegalizovat Marakesskou zmluvou. Lebo aj podpriemernemu politikovi je uplne jasne, ze ucastou na rokovani o Marakeskej zmluve otvorime milionom utecencom dvere do Europy, co tato nema sancu zvladnut. A potom uz bude neskoro plakat.
    PS: nie som zo Smeru, ani SNS, len mam zakladnu sudnost.
    publikované: 02.12.2018 08:31:41 | autor: xenofob (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Doplnenie faktov
    Tak by som rad doplnil zopar faktov, ktore vam "nahodou" usli. Marrakesku zmluvu odmietli aj USA a Izrael (mimo inych) . Ustavna vacsina 90-timi hlasmi v parlamente (cize znacna cast opozicie) odmietli Marrakessky dokument. A to, ze je nasa vlada ohladne konfliktu v Azovskom mori ticho je proste stale opakovana loz. Staci si vypocut alebo precitat mainstreamove media, alebo stranku vlady. (Predseda vlády SR Peter Pellegrini v utorok zvolal operatívnu poradu o pripravenosti Slovenska na možný vývin vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom. O tejto téme má v stredu (28. 11.) hovoriť aj na mimoriadnom rokovaní Národného bezpečnostného analytického centra. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.)
    publikované: 02.12.2018 10:02:33 | autor: opravar (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Opravar, je toto opakovaná lož, keď ja napíšem blog 24.11.2018
    a všetky akože argumenty, vykonala vláda až po tomto termíne. Mne sa zdá, že môj blog ich k týmto činom popohnal. A tie fakty, ktoré ako že, niekomu ušli, si môžeš prečítať v 3. odseku zhora, môjho blogu. Ja by som si skôr doplnil ten historický fakt, že proti spomínanému dokumentu sa stavajú najmä štáty, ktoré vznikli len vďaka imigrantom (prisťahovalcom) alebo naopak, ide o tie štáty, ktorým veľmi pomohla emigrácia (vysťahovalectvo). Kam, bez akýchkoľvek diskusií, patrí aj Slovensko.
    publikované: 02.12.2018 13:18:49 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Podstata
    Ak uz argumentujes datumami, tak si aspon pozri datum. Prispevok si dal 26.11. (vid vyssie) , cize v dobe, ked sa vladni predstavitelia aj media k problematike uz vyjadriili. A mysliet si, ze clanok na tomto blogu popohnal niekam vladu je smiesne. Pocitam, ze o jeho existencii nikto z vlady ani len netusi. Pokial ide imigraciu a emigraciu tak je to moc zlozita tema na to, aby sa to dalo napisat na par riadkoch. Ludia sa v delinach miesali, ale je otazka pohladu, ze komu to kedy pomohlo, alebo uskodilo. Stahovanie jednotlivcov aj narodov je proste fakt uplne nezavisly od toho, ci to niekomu pomohlo, alebo nie.
    publikované: 02.12.2018 21:34:36 | autor: Opravar (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Nechcem sa prekárať, ale ja tiež nemám rád nepresnosti preto zopakujem.
    24.11.2018 (sobota) som v tomto blogu napísal:... Z Ukrajiny na Slovensko v priebehu niekoľkých dní vstúpi niekoľkotisícový dav migrantov. Týchto migrantov bude treba kŕmiť, niekde ubytovať, obliecť a prípadne aj transportovať mimo Slovensko. Čo budú naši politici robiť dovtedy, pokiaľ sa im podarí dostať migrantov zo Slovenska preč ? .... Áno koment k blogu som dal v pondelok 26.11.2018 ale sám píšeš, že pán predseda vlády zvolal prvú poradu v utorok a to bolo 27.11.2018. V súčasnosti už vláda ticho nie je - chvalabohu. Samozrejme, že z vlády môj blog nikto nečítal, to mal byť iba pokus o žart.
    publikované: 03.12.2018 08:19:19 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014