doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Diskriminácia poberateľov výsluhových dôchodkov pre povolanie a dôchodcovský stav

4.8.2022 ... už 14 rokov štát ukracuje na valorizácii výsluhových dôchodcov tým, že im ich valorizáciu v každom roku vyplatil nie za 12, ale iba za 6 mesiacov ....

Je leto a mnohí čitatelia určite nezaregistrovali správu o  rozhodnutí Luxemburského súdu v ktorom rozhodol, že prispôsobenie rodinných prídavkov a rôznych daňových výhod, ktoré Rakúsko poskytuje pracovníkom v závislosti od štátu bydliska na ich deti, je v rozpore s právom Európskej únie. Táto praktika je diskriminačná, a Rakúsko bude musieť zákon zmeniť. Všimol som si, že na túto skutočnosť reagoval aj náš predseda  vlády a to takto: Citujem ...“Oceňujem krok Rakúska, ktorým automaticky vyplatia rodinné prídavky a slovenskí občania o ne nemusia dodatočne žiadať. Tisícom našich občanom tak budú vrátené financie, o ktoré prišli v roku 2019. Vtedy vstúpil do platnosti zákon, že výška rodinných príspevkov bude vyplácaná podľa životnej úrovne krajiny, v ktorej majú trvalý pobyt deti pracovníka,"

A viete prečo som si to všimol ?  Lebo máme na Slovensku také slovné spojenie, že mnohí ľudia vidia smietko v oku svojho suseda, ale brvno vo svojom si nevšimnú. No ak si pán premiér všimol túto nespravodlivosť u Rakúšanov, prečo si nevšimol podobnú nespravodlivosť vo vlastnom štáte ? Mierim tým k situácii, keď už od roku 2009, sú na Slovensku diskriminovaní pre svoje povolanie a dôchodcovský stav, poberatelia výsluhových dôchodkov a to v tom, že im štát kráti každý rok o polovičku, zákonom priznanú valorizáciu, lebo ju dostávajú vyplatenú namiesto 12 mesiacov v roku iba za 6 mesiacov. Pritom naša ústava  v Čl. 12 úplne jednoznačne takéto praktiky zakazuje. Citujem: ...“ Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.“

Ako potom rozumieť tomu, čo povedal minister obrany SR 26. júla 2022 na spoločnom stretnutí verejných subjektov o harmonizácii dátumov pre valorizáciu výsluhových dôchodkov ?  Citujem:... „ táto téma by vyžadovala rozsiahlu politickú diskusiu a veľký zásah do celého systému sociálneho zabezpečenia, čo v konečnom dôsledku by mohlo byť kontraproduktívne.“ https://zvazvojakov.sk/aktivity---zvaz/podpisanie-zmluvy-o-prideleni-dotacie-z-ministerstva-obrany-sr-a-prijatie-u-ministra-obrany-sr/  Dotknuté subjekty si to vysvetlili tak, že ak nebudú mlčať, nedostanú dotácie od ministerstva obrany. A tak mlčia, hoci už od 2.8.2022 beží petícia, v ktorej absolútna väčšina z poberateľov dávok výsluhového zabezpečenia, chce dať najavo predovšetkým vláde to, že diskriminácie už bolo dosť. https://www.peticie.com/verejna_vyzva_na_upravu_terminu_valorizacie_vysluhovych_dochodkov

Pod petíciou je v tejto chvíli už viac ako 616 podpisov. Veľmi neradostné je zistenie, že viac ako 20 %  podpisovateľov sa rozhodlo nezverejniť svoje meno. Čiže aj títo pocítili obavu, že terajšia vláda by im „nejako“ mohla siahnuť na ich zákonné dávky. Patrí im ku cti, že našli odvahu aj napriek tomu, petíciu podpísať.  Hanbiť by sa ale mali všetci politici, ktorí boli a sú pri moci od roku 1990 zato, že na Slovensku nedokážu vládnuť bez presadzovania strachu a porušovania zákonov Takže, ak sa tohto roku, keď je inflácia dlhodobo nad 10 %, dotknutí dôchodcovia neozvú aby dosiahli jej  elimináciu na svoje dôchodky, tak kedy potom?  Páni politici, normálni občania SR si prácu príslušníkov silových rezortov vážia najmä preto, že im vždy pomáhali vtedy, keď to najviac potrebovali.  Dnes, keď sú už mnohí v dôchodcovskom veku, by pre zmenu ocenili, keď už o nich nestoja ministri, aby ich pri obrane a presadzovaní zákonnosti v tomto štáte,  podporili normálni občania SR.  Možno aj podpisom v spomínanej petícii.

A čo na záver ? Určite by všetci poberatelia dôchodcovských dávok na Slovensku, ocenili ak by podobné gesto, aké urobil pred televíznymi obrazovkami v Rakúsku, preukázal pán predseda vlády Heger aj pred našou verejnosťou napr. takto: .., Oceňujem vytrvalosť a trpezlivosť poberateľov výsluhových dávok a urobím všetko preto aby táto vláda automaticky odstránila ich doterajšiu diskrimináciu tým, že im spätne od roku 2009 vyplatí nevyplatené valorizačné dávky a zosúladí termín ich valorizácie na 1. január, počnúc rokom 2023 a to bez toho aby o ne žiadali alebo aby sa o ne súdili. ... ?!?! Ďalšie argumenty si môžete prečítať po kliknutí na http://doko.blog.portal.sk/detail-poberatelia-vd--na-rozdiel-od-poberatelov-sd--maju-valorizovane-d%C3%B4chodky-len-6-mesiacov-v-roku.html?a=07bc0c070692ab5657eea0e744ca0b35

Prajem svetu mier a príjemné i pokojné leto všetkým, aj dôchodcom. doko


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Bezdomoví obrancovia vlasti hanba Slovenska .
    Nevedel som organizačne odpovedať na Vašu reakciu pán Kotulič, dnes na stránke BZ. Nemám tu odvolávku - že odpovedať. Tak teda píšem sem, však je to za jedno.

    Preboha, vôbec si ani len nedovolím Vám poslať nejakú výčitku, či tak nejak , iba malé objasnenie .

    Ja a ostatní bývalí príslušníci aj armády SR, kedy dnes desiatky , či stovky občanov sme právnymi bezdomovcami, teda nemáme žiadnu platnú nájomnú zmluvu na naše bývalé služobné byty , sme ukážkou bezcharakternosti politických mocipánov - všetkých , nie iba týchto tu teraz pri kormidle ponorky. Platnosť nejakej Ústavy je iba výsmechom mocných tohto slovenského bordelu. Smejúci sa politici , že vraj duša národa, nás opäť zneužili pre svoju klamlivú bezcharakternú volebnú kampaň a využijúc neznalosti zákona okrem svojej maloty aj neznalosť občanov, jasne ukázali čo to je Ústava SR. Nikdy to nikomu z nich nezabudnem , určite ani ostatní z Armádnej ulice v Trenčíne. Že obyčajný úradník príspevkovej organizácii MO - BARMO je tým bohom, čo rozhoduje o našich osudoch. Pane bože, kde sa to Slovensko len dostalo.Fuj.
    publikované: 04.08.2022 13:15:55 | autor: Ivan Čaniga (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. K 15.10.2022 petíciu podpísalo už 3 491 podporovateľov z nich až
    85 % zverejnilo svoje meno. Takže , toto tiež jasne svedčí o oprávnenosti vyhlásenia petície, ktorú by malo ministerstvo vnútra ak dodrží stanovenú 30 dňovú lehotu, vyriešiť do 22.10.2022.
    publikované: 15.10.2022 19:02:28 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014