doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Diaľnica a jej tri pruhy

.... na diaľnici sa zásadne jazdí v pravom pruhu a ostatné slúžia iba na predbiehanie....

Vodiči, ktorí jazdia často do Bratislavy už asi vedia, že úsek diaľnice medzi Trnavou a Bratislavou,  je pripravený pre jazdu v troch pruhoch. V utorok 3.11.2009 som „výhodu“ troch pruhov zažil  aj ja, a to  pri jazde  v smere do Bratislavy. Pri jazde späť z Bratislavy smerom k Trnave  dnes 5.11.2009 sa  o troch pruhoch dalo iba hovoriť, ale nie aj v nich jazdiť.  Jednoducho cestári týmto smerom ešte nestihli namaľovať celú jednu asi 45 kilometrov dlhú pozdĺžnu prerušovanú čiaru. Viď obrázok.


A prečo som dal „výhodu“ do úvodzoviek?   V utorok na ceste smerom do Bratislavy bolo na tomto úseku v dopoludňajších hodinách veľmi škaredé počasie. Padal totiž  dážď so snehom. A tak aj keď  sú tam tri pruhy, takých 80% vodičov jazdilo iba v pravom najpomalšom a v ľavom, pre zmenu najrýchlejšom prúde.  Prečo? Môj názor je ten, že kamióny jazdiace v pravom,  najpomalšom pruhu,   vytvárali svojimi širokými kolesami za sebou doslova vodnú clonu a tak vodiči jazdiaci v strednom pruhu by  mali podstatne zníženú viditeľnosť, preto asi radšej prešli do ľavého pruhu. Je mi jasné, že okrem toho, že tým porušili vyhlášku, vytvárali aj zbytočné komplikácie.  Ukážme si to napríklad na týchto situáciách.

1. Ak chcel vodič osobného auta dodržujúci vyhlášku a jazdiaci v pravom voľnom pruhu,  predbehnúť pre ním jazdiace  pomalšie  osobné vozidlo  v strednom pruhu, ktoré vyhlášku porušovalo,  musel najprv prejsť do stredného pruhu za toto vozidlo, a až potom do ľavého pruhu,  aby ho primeranou rýchlosťou predbehol a po predbehnutí sa  podobne naspäť zaradil cez stredný pruh do pravého voľného pruhu.  

2. Ak ten istý vodič,   jazdiaci v pravom pruhu,  chcel predbehnúť nákladné vozidlá idúce v tom istom pruhu pred ním, tak  nemal šancu,  hoci bol stredný pruh prázdny. To preto,   lebo v ľavom pruhu šli pomaly jazdiace osobné vozidlá a tie sa cez stredný pruh predbiehať nesmú.  A výsledkom takejto nedisciplinovanej jazdy vodičov jazdiacich v ľavom pruhu bolo spomalenie premávky.


Takže páni vodiči, ak nechcete na diaľnici, ktorá má  tri jazdné pruhy v jednom smere vyrábať krízové situácie, skôr než sa na ňu vyberiete, prosím vás uvedomte si, že to nie je jazda v meste. Na diaľnici sa totiž vždy jazdí v pravom pruhu a stredný a ľavý sú iba na predbiehanie.  O to viac, že tento úsek diaľnice nemá odstavný pruh a tak prípadná nehoda by premávku ešte viac skomplikovala.

Prajem šťastnú cestu doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Je to tak
    s obsahom sa dá len súhlasiť.
    publikované: 06.11.2009 10:49:46 | autor: vodič (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014