doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Devalorizácia výsluhových dôchodkov

15.6.2022...Rusi majú svoju denacifikáciu i denacionalizáciu, tak prečo by sme aj my na Slovensku, nemohli mať svoju devalorizáciu ? ..

V našom štáte to začína riadne vrieť. To, že sa medzi sebou nevedia dohodnúť politici, nie je nič nové. Nové je to, že tohtoročná inflácia dokázala zjednotiť postoje, viacerých odborových zväzov, zástupcov samospráv a občianskych združení. Výsledkom toho je, že spoločnosť na Slovensku, musí riešiť nielen problémy s COVID – 19, vojnou na Ukrajine ale aj s hroziacimi štrajkmi a sociálnymi nepokojmi. Hlavná a základná príčina je pretrvávajúca, viac ako 10 % tohtoročná inflácia, ktorá je taká rýchla, že na ňu nestačí včas reagovať nikto, hlavne nie vláda SR.

Odbory a profesijne zamerané organizácie, si s tým už nejako poradia, ale ako si s tým majú poradiť napr. výsluhoví dôchodcovia, ktorých problémy vyplývajúce z vyššie uvedených dôvodov, nemá záujem riešiť nikto, lebo nemajú svoje aktívne fungujúce profesijné organizácie. Pritom sú to bývalí príslušníci, ktorí v aktívnej službe patrili pod NR SR, prezidentskú kanceláriu, úrad vlády SR, ministerstvo obrany, ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo financií. Takže, ak civilné dôchodky vzrástli od 1.1.2022 o 1,3 %. Aspoň ako tak, to pomohlo starobným dôchodcom  pri riešení ich finančných problémoch, spojených s viac ako 10 % infláciou. No  vyslúžilcom, tak ako posledných 14 rokov, aj tohto roku budú ich dôchodky zvyšovať, až od 1.7.2022 o spomínaných 1,3 %. Čiže, celý polrok si museli náklady spojené s rastom inflácie dotovať vždy len z toho, čo mali našetrené, takže vlastne sa to dá nazvať ako, akási devalorizácia, lebo celý polrok suplovali štát. Zaujímavé je to aj preto, že to sa deje už 14 rokov, lebo zákon 328/2002 Z. z.  z neznámych príčin, nikto neupravil odvtedy, ako sa od 1.1.2009 prešlo pri vyplácaní SD z polročného vyplácania valorizácie na dnešný, celoročný systém. Inak povedané, poberatelia SD majú svoje SD valorizované celý kalendárny rok, čo je správne ! No poberatelia VD len pol kalendárneho roka, čo je podľa mňa veľká nespravodlivosť, ba až trestuhodná diskriminácia  ( žeby tiež devalorizácia?). Pritom v dokumente, ktorý mali poslanci NR SR pri schvaľovaní tejto zmeny k dispozícii, a ktorý sa volá „Doložka finančných, ekonomických, environmentálnych vplyvov a vplyvov na zamestnanosť a podnikateľské prostredie“ je táto veta. Citujem: .. „ Navrhuje sa, aby dôchodkové dávky boli pravidelne zvyšované vždy k 1. januáru (namiesto k 1. júlu) kalendárneho roka s cieľom rýchlejšej reakcie ich zvyšovania na rast spotrebiteľských cien a zvýšenia celoročných príjmov dôchodcov.“ https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=275182

Všimnite si, že je tu použitý veľmi obecný výraz „dôchodkové dávky“ . Ale dôchodkovými dávkami sú predsa aj výsluhové dôchodky, preto sa natíska úplne prirodzená a zákonitá otázka. Kam sa podeli finančné prostriedky v úhrne za celých 7 kalendárnych rokov, ktoré nedostalo vyplatených na valorizáciách asi 40 000 výsluhových dôchodcov ?  Pre tých, čo si nechcú veľa pamätať, alebo radi zabúdajú pripomeniem, že predsedom vlády, ktorá taký návrh zrealizovala bol predseda strany Smer/SD, Robert Fico. Možno, žeby stalo zato, aby sa na daný problém veľmi podrobne a dôsledne pozrel nielen NKÚ, ale  aj pán generálny prokurátor.

A čo na záver ? V médiách preskočila taká správa, že sa uvažuje aby sa valorizácia upravovala nie raz do roka, ale dvakrát. Vždy k 1. januáru a 1. júlu každého kalendárneho roka, čo by podľa mňa bolo veľmi spravodlivé, no len v tom prípade, keby sa to dotklo všetkých poberateľov dôchodkových dávok, teda aj poberateľov výsluhových dávok. V opačnom prípade sa to podporiť nedá. A mala by to sledovať aj pani prezidentka, lebo je hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR, ale tie sa akosi stránia svojich výsluhových dôchodcov. (Žeby v zmysle slovenského porekadla: „Zišlo z očí, zišlo s mysle ?“) Svetu mier a väčšiu starostlivosť zo strany štátu, praje všetkým dôchodcom doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Ak by sa bolo valorizovalo tak ako u SD, čiže 12 mesiacov v roku, poberatelia VD nemuseli prísť o polovicu valorizáčnych dávok.
    Pre lepšiu názornosť uvediem jeden modelový príklad . Predpokladajme, že priemerná mesačná valorizácia za jeden mesiac, by bola 10 euro a nevyplatených, by každý rok bolo 6 mesiacov. Vynásobíme počtom 14 rokov a máme 84 nevyplatených mesiacov. Krát 10 euro, a celková hypotetická strata za 14 rokov je 840 euro pre jedného poberateľa. Keď si toto vynásobíme 40 000 , čo je približne priemerný počet poberateľov VD, potom sa dopracujeme k celkovej sume neuveriteľných 33,6 milióna euro, o ktoré podľa všetkého štát diskriminoval VD.
    publikované: 15.06.2022 21:33:07 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Sociálna politika bezpečnostných zborov je odrazom stavu v spoločnosti
    Prajem pekný podvečer,
    kde sa pozriem sú iba samé zvady. Preto, či pre oné, alebo aj toto. Zástupcovia ľudu si vždy nejakú tú výhovorku nájdu. No a naivní , očakávatelia sľúbených a zaslúžených nie benefitov ,ale právnych a im podobných nárokov, stále iba v tichu času čakajú. Umierajú, lebo štátu zverených ľudských osudov, zdravia, rozvrátených rodín dnes je našim politikom nie iba príťažou, ale je ich priamym ohrozením. Neviem ako mám naplniť ,,povinnosť,, byť ticho a zároveň kritizovať pána a vlastne aj tých pred ním , ministra obrany. Nuž asi nijako. Teda už nie podľa rozkazu, dnes každého pošlem kam je to potrebné, ale v duchu pravdy spomeniem čo všetci dávno v duchu /lebo musia mlčať/ hovoria. Amatéri a ešte aj horšie , špekulanti či protinárodné živly sú tu.
    publikované: 16.06.2022 19:09:05 | autor: Ivan Čaniga (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. VEREJNÁ VÝZVA NA ÚPRAVU TERMÍNU VALORIZÁCIE VÝSLUHOVÝCH DÔCHODKOV
    publikované: 02.08.2022 18:58:33 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. doplnky24.sk
    Super, konkrétny článok. Keď ho človek číta, vie, čo sa deje, a ako môžete vidieť na podobných blogoch, nie je to skôr pravidlom. Myslím, že sem budem chodiť častejšie a mám pocit, že nebudem sklamaná :)
    publikované: 09.08.2022 22:40:32 | autor: Doplnky24 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014