doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Citronová šťava v tabaku

.. O čom sa v minulosti písalo ? (2) (rok 1936)
Zaujíma ma ako žili naši  predkovia. A ak chcem pochopiť ich život a činy v dobe, v ktorej oni žili najlepšie sa to dá z dobových materiálov. Preto rád čítam staré knihy, časopisy a kalendáre. Teraz mám v rukách kalendár,  Pútnik svätovojtešský, ročník 1936. Okrem dobových udalosti sa tam  píše aj o vtedajších zaujímavostiach. Odľahčenou formou  sa s týmito poznatkami chcem, v niekoľkých nasledujúcich článkoch o tom podeliť aj s vami. Jednu vtedajšiu zaujímavosť vám priblížim teraz v doslovnej aj jazykovej citácii.

Citronová šťava v tabaku

Hoci sa o škodlivosti nikotínu na ľudský organizmus popísalo asi toľko, čo o škodlivosti alkoholu, ľudstvo jednako dosiaľ sa otravuje týmto jedom a zaiste ešte hodne dlho potrvá, kým sa celkom vymaní zpod jeho omamného jarma. Veď vidíme to na pr. v Amerike, ktorá dlho bojovala, až konečne dosiahla, že užívanie alkoholu bolo v Amerike zakázané, - ale nie na dlho: kamaráti z mokrej štvrti  sa spojili a pri voľbách si vymohli, že zákaz bol aspoň čiastočne odvolaný. – Alkohol a nikotín vždy sú a budú predmetom pozorovania a skúmania. Tak pri tabaku zistili, že v tabakovom dyme je popri nikotínu a dechtu aj takzvaný methylalkohol  a že fajčenie je tým škodlivejšie, čím viacej vdychujeme do seba z týchto jedov. Ba zistilo sa aj to, že aj zo samej tabakovej rastliny vychádza do vzduchu nikotín, ktorý práve tak škodí robotníkovi, ktorý okolo tejto rastliny pracuje, ako keby fajčil. – Ruskí chemikovia najnovšie zistili, že tabakové listy obsahujú aj citronovú šťavu, a tak dúfajme, že príde čas, kedy z tabakových listov nebudú vyrábať fajčivo, ale sladkú citronovú limonádu.

Taká bola osveta v roku 1935, keď kalendár písali. Američania a Rusi boli už vtedy ako sa hovorí „in“.  Život nás ale presviedča, že nielen veda je už ďalej, ale že aj náš slovenský jazyk je akýsi iný. Nezmenila sa ale podstata problému a to, že ani po 72 rokoch neprestalo byť konzumovanie alkoholu a fajčenie cigariet pre ľudí škodlivé.

Pekný deň, a skúste to bez alkoholu a tabaku. doko

Ak chcete vedieť viac, čo to z minulosti našich predkov, kliknite si prosím na
doko.blog.pravda.sk/detail-o-com-sa-pisalo----1-.html


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Život predkov
    hlavne u nás na Slovensku ma vždy zaujímal.
    publikované: 10.12.2007 19:02:39 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014