doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bývalí vojaci - fackovací panáci súčasných politikov?

...nielen politici, ale žiaľ aj niektorí občania si myslia, že silové rezorty sú zbytočné. No myslia si to vždy len dovtedy, dokedy nie sú sami odkázaní na ich pomoc...

    Z prostredia silových rezortov momentálne cez internet  preniká na verejnosť, spontánna nespokojnosť s postupom poslancov Smeru-SD. O čo ide? Výbor pre financie a rozpočet totiž 13.6.2012 v úplnej tichosti prepašoval do práve prerokovávanej novely zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení  aj skrytú novelu zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, podľa ktorej im chcú odobrať už zákonom priznané navýšenie ich dôchodkov, ktoré malo byť zrealizované od 1.7.2012   o 3,05 %.

Cieľom poslanca Duchoňa (Smer-SD), ktorý  tento návrh predložil, je  podľa jeho dôvodovej správy dosiahnuť, aby ex príslušníci silových rezortov nemali tohto roku vôbec valorizované dôchodky.  Viete, na jeho snahe by nebolo nič zaujímavé, ak by to bol urobil v zmysle nášho právneho systému. A v čom  je teda porušené platné právo?

 1. Je porušená Ústava SR,  lebo skupina občanov SR (poberatelia výsluhových dôchodkov) je poškodzovaná  a znevýhodňovaná pre svoje sociálne postavenie.

2. Retroaktivita je v našej republike neprípustná,  ale pri tomto návrhu sa to neberie do úvahy.

3. Dochádza k porušovaniu všeobecne uznávanej právnej zásady, že zákonne získané  nároky sa už nemôžu odnímať.

4. Porušená je aj zásada  dobrých mravov, lebo návrh má za cieľ  diskriminačne,  len na úkor poberateľov týchto dôchodkov, získavať finančné prostriedky pre štát.

Na podporu týchto úvah ešte pár čísiel:

Keďže v dôvodovej správe sa jej spracovatelia ani neunúvali spočítať, koľko štát zrušením valorizácie vojenských dôchodkov získa, urobil som to za nich ja. Vychádzam z údajov zverejnených v HN. Ak  je počet poberateľov vojenských výsluhových dôchodkov  13 000, ich priemerná výška je 800 euro mesačne a valorizácia je určená na 3,05 %, potom na jednom poberateľovi zrušením valorizácie by štát ročne ušetril asi 293 euro. Čiže pri 13 000 poberateľoch by ročne mohol štát ušetriť asi  3 806 400 euro. Porovnajme to s civilnými starobnými dôchodkami (SD). Počet poberateľov SD je asi 1 milión osôb, ich valorizácia bola k 1.1.2012 3,3%, čo činí mesačne navýšenie priemerne asi 14 euro. Ročne teda jednému poberateľovi priemerne vzrastie SD asi o 168 euro. Potom pre milión poberateľov SD musí štát v roku 2012 na valorizáciu SD vyplatiť minimálne 168 000 000  euro.

A najlepšou pointou je tvrdenie poslancov, že pri tejto valorizácii by vraj štát doplácal na vojenských výsluhových dôchodcov. Fakty ukazujú niečo iné. Podľa mojich odhadov za predpokladu, že pracujúcich poberateľov vojenských dôchodkov môže byť celkom asi 5 000 a  ich priemerný hrubý mesačný príjem by bol okolo 400 €, potom by na odvodoch do sociálnej poisťovne  štát od nich získal asi 4 milióny €. Ako ste si iste všimli, na valorizáciu dôchodkov ex vojakov treba ročne asi 3,8 milióna euro. Čiže na svoju valorizáciu by si sami zarobili. Potom kto koho okráda?

Záver: nielen politici, ale žiaľ aj niektorí občania si myslia, že silové rezorty sú zbytočné. No myslia si to vždy len dovtedy, dokedy nie sú odkázaní na ich pomoc. Teraz sú ex vojaci odkázaní pre zmenu na našu podporu a ja im ju preukazujem týmto príspevkom. doko.  Viac na vojenskú tému píšem aj na  http://doko.blog.portal.sk/?s=35984  Ak chcete o tejto téme vedieť ešte viac, kliknite si na http://www.zvazvojakov.sk/2012/06/prehlasenie-ur-zvsr-k-valorizacii/ alebo na http://www.zvazvojakov.sk/2012/06/bude-valorizacia-k-1-7-2012/


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Jediný poslanec pán Bugár bol proti novele, ostatní vojakov nepotrebujú
    Národná rada Slovenskej republiky - hlasovanie poslancov
    Schôdza Schôdza č. 3
    Dátum a čas 20. 6. 2012 17:10
    Číslo hlasovania 33
    Názov hlasovania Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Richarda RAŠIHO na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 28) - druhé čítanie. Hlasovanie o pozmeňujúcich návrhoch zo spoločnej správy výborov - bod 68.
    Výsledok hlasovania Návrh prešiel
    Prítomní 142
    Hlasujúcich 142
    [Z] Za hlasovalo 129
    [P] Proti hlasovalo 1
    [?] Zdržalo sa hlasovania 12
    [N] Nehlasovalo 0
    [0] Neprítomní 8
    publikované: 20.06.2012 18:25:22 | autor: civil (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Neviem, ci pan Bugar....
    ... vobec tusil tak ako ostatni posranci o com hlasuju, lebo keby to vedeli, tak neverim, ze za bude tolko posrancov. Ten pozmenujuci navrh tam bol sikovne vlozeny do celku p.Rasim tak aby sa to schvalilo cele... je to svinstvo. A samozrejme aj hanba.
    publikované: 21.06.2012 07:43:48 | autor: Igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Vojaci
    Moja matka makala na tento štát 30 rokov. Pod slovom "makať" myslím skutočne makať. Nie sedieť v kasárňach a vykonávať nezmyselnú činnosť, aby bolo vôbec čo vykonávať. Nešla do výsluhového dôchodku v produktívnom veku, ale do dôchodku odišla ako stará, unavená žena. Dnes poberá dôchodok vo výške 200 Eur.

    Ja som živnostník. Nemám od tohto štátu absolútne žiadne istoty, okrem jednej - zvyšovania odvodov a daní. A tak čím viac pracujem, tým menej peňazí sa mi podarí zarobiť.

    A vy máte tú drzosť obhajovať nezmyselné vysoké dôchodky vojakov a vojenských papalášov?
    publikované: 21.06.2012 19:53:03 | autor: Monča (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Pre pani Monču ale aj pre ostatných
    tento štát neplatí ľuďom dôchodky podľa toho ako ťažko pracujú, ale len a len podľa toho, aké platia či platili odvody na sociialne poistenie. A vojaci si počas svojej vojenskej služby museli platilť veľmi vysoké odvody. Na dokreslenie situácie ešte niekoľko komentárov z web stránky Zväzu vojakov SR .
    21.6.2012 o 7:16
    Otázka pre náčelníka generálneho štábu.
    Pán generál, podľa web stránky VÚSZ http://www.vusz.mil.sk/16735/valorizacia.php stále platí, že: „Na základe ukazovateľov podľa § 68 zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v zmysle oznámenia Štatistického úradu Slovenskej republiky, bude realizované zvýšenie dávok výsluhového zabezpečenia od 1.7.2012 vo výške 3,05%. Dávkami výsluhového zabezpečenia sú: Výsluhové dôchodky, invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky priznané a vyplácané do 30. júna príslušného kalendárneho roka sa zvyšujú od 1. júla príslušného kalendárneho roka. Pritom vieme, že poslanci toto už zrušili a minister obrany pred novinármi povedal, že takto ušetrené finančné prostriedky budú využité na zvýšenie platov profesionalnych vojakov. Osobne Vás považujem za charakterného človeka a preto by som Vás prosil o vašu odpoveď na túto otázku: Nebudú Vás takéto judašské peniaze paliť vo vrecku, ak viete, že ich pôvodne mali dostať aj siroty a vdovy po profesionalnych vojakoch, ktorí napríklad zahynuli pri leteckom nešťastí v Maďarsku ? Za verejnú odpoveď dopredu ďakujem!" Odpoveď tam ešte nie je.
    Takže exvojaci by sa bez valorizácie ich dôchodkov určite zaobišli, nie je to totiž prvýkrát čo im ich dôchodky štát nevalorizoval, ale sú nespokojní s tým, že sa to udialo v rozpore s platným právom, a že to postihlo aj úplne nevinných ľudí.
    ÁNO poslanci totiž zamietli valorizovať aj invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky po príslušníkoch Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície a colníkoch. Žiaľ mnohí o tom ani netušia a v tom je tá tragédia.
    publikované: 22.06.2012 08:35:23 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. AKO TY MOZES HODNOTIT CO SME ROBILI.....
    By ma zaujimalo kolko mas rokov a ci si vobec zila pred rokom 89. Lebo inak by si taketo dristy nenapisala. Co Ty vies ako my sme makali bez narokov na nejake nadcasy.
    Podpises sa Monca, a hovoris, ze si zivnostnik, asi sa s Teba stal hermafrodit. A dane sa tykaju vsetkych, nielen Teba.
    O nezmyslnej cinnosti teraz hovoris len by som Ti doprial tento klud az do dochodku... aby Ta nahodou nasi cierni spoluobcania nevysikanovali, potom sa budes dovolavat zachrany u policajtov ci u vojakov alebo hasicov. Tak ako teraz pri povodniach ci velkych poziaroch.
    Niektori zavisltlivci si nevidia absolutne ani na spicku nosa. Mohla (ci mohol) si ist do armady aj Ty, len ci by si na to mal(a).
    publikované: 22.06.2012 08:37:50 | autor: Igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. A jeden doplnok...
    ...dnes nevalorizovali napr. sirotske vysluhove dochodky a ostatne, ktore spominal doko o rok 1.1.2013 nemusia valorizovat ziadne dochodky.. na to nezabudajte pani Monca.
    Tato vlada, ale aj ostatne porusuju ustavne zakony len to tak frci. Ale vsetko do vsetkeho zapada - zrusenie statneho sviatku 1.9. - Den Ustavy - aspon vidime, kde ma Ustavu dnesna vlada. Preco nezrusia nezmysleny sviatok 17.11.? Co sme si vystrngali? Tuto luzu v parlamentu?
    Najskor by mali urtahovat opasky pani poslanci s ich asistentami a potom az ostatni, ale to by nesmelo ist o jasny populizmus tejto supr vlady....
    publikované: 22.06.2012 08:45:09 | autor: Igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Amatéri
    Celý poslanecký návrh je paškvil, pretože ponechal spôsob výpočtu valorizácie ( polovica inflácie a polovica rastu platov v NH) a pritom chce valorizovať iba v rokoch, keď sa dvihnú funkčné alebo hodnostné platy, teda podľa doterajšej praxe tak raz za 3-5 rokov. Ďalšia vec je, že rozhodnutia o valorizácii na tento rok sú už právoplatné, takže ich zákonne nie je možné zrušiť. Jednoducho amaterizmus.
    publikované: 22.06.2012 13:14:10 | autor: vlk (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Netreba sa vadiť
    Vážení dotknutí spoluobčania na oboch stranách problému. V tejto našej spoločnosti nie je treba zvadu, ale riešenie. O zásluhách tých, ktorí bránili, bránia alebo budú brániť vlasť a jej záväzky netreba diskutovať. Je to veľmi náročná práca. Potrebná je však každá práca, no nie je možné ju rovnako ohodnotiť. Východisko či pravdu však vidím inak. Mali sme armádu, na ktorej plnení úloh sa podieľali všetcia zdraví muži ale väčšinou sa im to najmä v priebehu vojenskej základnej služby nepáčilo aj keď dnes väčšina ľudí vidí, že to mládežníkom chýba ako vstup do života. Vydobili sme si teda vraj lacnejšiu plne profesionálnu armádu, ktorá sa intenzívne zmenšuje, z dôvodov nesprávneho investovania sa nerozvíja a hlavne je výrazne drahšia než predtým, čo sa vedelo, ale pod gesciou kolektívnej obrany sa cítime bezpečnejšie, aj keď väčšina národa ani netuší ako sa v rámci aliancie uplatňuje Washingtonská zmluva. Členstvo tiež nie je zadarmo a výsluhové dôchodky sú iba zanedbateľným pamätníkom na časy, keď armáda mohla ako nakŕmená, ošatená a vopred zaplatená pracovná sila pomáhať štátu v riešení nevojenských problémov pri renovácií, výstavbe a zveľaďovaní našej vlastnej krajiny. Hľadajme teda riešenia a prestaňme si závidieť - potom budeme mať všetci dosť.
    publikované: 22.06.2012 13:31:33 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Treba sa učiř od sudcov
    Vážený výsluhoví dôchodcovia, snaha niečo dosiahnuť v súčasnej dobe spisovaním petície je vopred odsúdená k nezdaru. Aj keby všetci poberatelia týchto dávok v silových zložkách a ich rodinní príslušníci podpísali túto petíciu, nikto s kompetentných politikov sa nestane jej garantom a tak ide o vopred prehranú vojnu. V súčasnej politickej a hlavne spoločenskej klíme je obhajoba týchto „vysokých a nezaslúžených dávok“ červeným súknom pre väčšinu obyvateľstva Slovenska.
    Nechcem tu diskutovať, či sú tieto dôchodky zaslúžené alebo nie. Každý z nás prežil v týchto zložkách kus života, v ktorom nebol čas na rodinu a vlastné koníčky, čo sa nedá s istotou povedať o novo dôchodcoch. Kríza v oblasti sociálneho zabezpečenia vojakov je neodškriepiteľne spôsobená neodôvodnenou štedrosťou systému pravé voči týmto 33 ročným „dôchodcom“. Uvedenú skutočnosť nezmeníme, i keď je to obrovská nespravodlivosť voči väčšine.
    Príčina krízy bola spomenutá a teraz k samotnému riešeniu. Jedinou reálnou cestou ako sa domôcť svojich práv je hromadná žaloba na štát, podľa vzoru sudcov. Je zaujímavé, že žiadneho politika alebo žurnalistu nenapadne kritizovať sociálne zákony, ktoré určujú výšku sudcov a prokurátorov. Pritom všetkom, výška týchto dávok presahuje aj najvyššie vojenské dôchodky. Tak, kto vide s iniciatívou podania hromadnej žaloby, prirodzene by to mal byť zväz vojakov v spolupráci s policajnými odbormi. Apropo, pán prezident je tiež bývalý prokurátor, preto by ma zaujímalo, či by tak rýchle podpísal zákon o zrušení valorizácie u sudcov a prokurátorov.
    publikované: 25.06.2012 19:36:45 | autor: Fero (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014