doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bezbrehá arogancia štátnej moci pri diskriminovaní seniorov

... aj preto si musíme povedať, že u nás asi nie je právny štát....

        Na celom Slovensku momentálne rezonuje  akcia okolo platenia  úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, inak povedané ide o platenie koncesionárskych poplatkov. Totiž,  zákon č. 340/2012 Z.z. stanovil, že  platiteľ, ktorý mal  ... „k 31. decembru 2012 nárok na zníženie sadzby úhrady na polovicu a ktorý neoznámi a nepreukáže vyberateľovi úhrady skutočnosti zakladajúce vznik tohto nároku  v lehote do 31. marca 2013,  nebude mať  nárok na zníženie sadzby úhrady na polovicu ...“

Platitelia, ktorých sa táto úľava týka sú najmä z radov tých,  čo poberajú  starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok a zároveň splnili aj ostatné zákonné podmienky.

Keďže, na Slovensku sa ľudia väčšinou spamätajú na poslednú chvíľu, aj teraz sa to tak udialo a preto vyberateľovi úhrady, ktorým je RTVS,   chodia v týchto dňoch tisíce rôznych dokladov, v ktorých seniori požadujú a deklarujú nároky na polovičnú zľavu z poplatku. Pochopiteľne, že   pracovníci RTVS stačia tak akurát prevziať tieto doklady od pošty a vysypať na hromadu. A tak si 13.3.2013  riaditeľ verejnoprávnej  RTVS dovolil oznámiť verejnosti, že predlžuje termín na predkladanie dokladov a to do konca júna 2013.  Všetko by bolo v poriadku, keby termín do 31.3.2013 nebol stanovený zákonom, čiže zmeniť ho môže zasa iba zákon. No ale  čo už  zmôže „nejaký zákon“, keď pán generálny riaditeľ povie,  že to tak nebude,  lebo on je viac ako zákon. 

Druhá vec, ktorá mi na tomto zákone vadí, je jeho protiústavnosť. Totiž, ak do 31.12.2012 platilo, že úľavu si môže za stanovených podmienok uplatniť každý,  kto je poberateľom dôchodkových dávok, potom od 1.1.2013 to už môžu byť len tí, čo poberajú starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok priznaný podľa zákona 461/2003 Z.z.. o sociálnom poistení  Ostatní poberatelia takých istých dôchodkových dávok, ale vyplácaných podľa zákona 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov tam už nepatria. Prečo?

To siroty, vdovy a vdovci po príslušníkoch silových rezortov a vojenskí či policajní  invalidi sú prašivé ovce, že sa na nich štát,  tak s obľubou opakovane vyvršuje ?  Áno opakovane! Lebo v roku 2012 im absolútne bez akýchkoľvek racionálnych dôvodov,  nevalorizoval ich dôchodkové dávky! 

Skutočne si  minister obrany či vnútra myslia, že na tom nenesú svoj veľký diel viny?  Ja tvrdím opak. Nesú totiž osobný podiel na tomto právnom humuse, lebo sú obidvaja právnici a aj ako ministri by mali v prvom rade dbať o to, aby sa v ich rezortoch neporušovala ústava ani ostatné zákony!

O tom či  je Slovensko právnym  štátom  alebo nie, svedčí aj nasledujúca veta z dôvodovej správy  k zákonu 340/2012 Z.z.. Citujem : 

„ Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, a s právom Európskej únie.“

To už je ale úplný výsmech všetkým slušným ľuďom v tomto štáte.  Ale čo už, keď prezident, predseda parlamentu ale aj predseda vlády si tiež myslia, že oni sú nad akýmkoľvek zákonom. Potom sa nedivme, že  to isté si pokojne povie aj generálny riaditeľ  RTVS, ministri, platitelia DPH, majitelia registračných pokladní, atď. Toto sa ale v právnom štáte nerobí!

Pekný večer praje doko.

 


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. punkaci
    anarchia zhora,
    podme sa pridat aj zdola
    publikované: 16.03.2013 20:43:15 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014