doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aké boli uplynulé, najkrajšie sviatky roka ?

.... najväčšia vďaka patrí najmä všetkým mamám a otcom, bez ktorých by Ježiško len ťažko stihol včas doručiť všetky darčeky ...

Končiace sa, naše slovenské, vianočné a novoročné sviatky, z pohľadu objektivity boli mierové, vyhlo sa nám zemetrasenie, obišli nás migračné vlny aj teroristi, nemali sme záplavy, nebol sneh ani extra tuhé mrazy. Takže sme vlastne obstali celkom dobre.  Subjektívny pohľad, až taký uniformovaný, ale určite nie.

Deti na Slovensku, tie sa zrejme tešili v každej rodine, lebo im Ježiško určite doniesol pod stromček nejaký ten darček. Darčeky iste dostali aj deti, ktoré síce nežijú v rodinách, ale sú v opatrovateľskej starostlivosti. Rozdiely mohli byť v tom, že niektoré dieťa dostalo jeden darček, iné dva, ba aj viac. Darčeky mohli byť lacnejšie aj drahšie. Z detského pohľadu bolo dosť podstatné aj to, že nie každé dieťa dostalo darček, ktorý si vysnívalo.  Ale vcelku si myslím, že  deti v našej vlasti, mali primerane štedré Vianoce, a to aj napriek tomu, že niektoré, ktoré mal prijať prezident SR, sa pre pracovnú zaneprázdnenosť prezidenta k nemu nedostali. Možno nabudúce.  

S dospelými, to už asi až také jednoznačné nebolo. Niektorí dospelí v produktívnom veku museli cez tieto sviatky pracovať, aby sa iní mohli v pokoji tešiť. Napríklad: vojaci, bezpečnostné a záchranné zložky, lekári, zdravotníci, piloti a leteckí personál, železničiari, vodiči autobusov, kňazi a charitatívni pracovníci, obsluhy čerpacích staníc, pracovníci diaľnic, elektrárni a teplárni, a podobne. Tí si určite zaslúžia poďakovanie od nás ostatných, ktorí sme mali to šťastie, že nás do práce nepovolali. No, pracovali aj tí, ktorí podľa mňa pracovať nemali. Normálny človek totiž ťažko chápe stav, keď vie, že zo zákona,  napríklad na 1. sviatok vianočný, boli zatvorené všetky obchody, ale hazardné herne boli, naopak otvorené. Podotýkam, že mi vôbec nevadili zavreté obchody, ani som nenavštívil žiadnu herňu. Iba konštatujem kontrasty, ktoré si počas prechádzky všimol aj môj 9 ročný vnuk.

Zrejme, najzložitejšie sa so sviatkami, tak ako každý iný rok, vyrovnávali osamelo žijúci ľudia. Tým, počas sviatkov akosi chýbal, ich zaužívaný bežný, denný kolorit, počas ktorého majú istotu, že stretnú iných známych aj neznámych ľudí. Veď napríklad, nemohli ísť do svojho obľúbeného obchodu, aj návšteva ich lekára v ambulancii musela počkať, prechádzky s rovesníkmi, ktorí nežijú osamelo, museli tiež oželieť, ani kluby dôchodcov väčšinou neboli otvorené. Podobne boli zatvorené aj divadlá, kiná a plavárne.  Istú výhodu zrejme mali osamelo žijúci veriaci, tí sa naopak mohli s inými ľuďmi častejšie stretnúť v kostoloch. Ostatným osamelo žijúcim ľuďom, ak  nemajú nejaké zvieratko, ostala na sledovanie už len televízia a rozhlas. Tieto masmédia na ich osamelosť, ale paradoxne pôsobia najmä skľučujúco, lebo „vďaka“ reklame, z každého kúta na nich pôsobí „anjelsky“ znejúci slogan o šťastných a veselých sviatkoch. Čo, v ich prípadoch, väčšinou nie je pravda.

Takže, aké vlastne boli uplynulé, najkrajšie sviatky roka?  Také ako majú byť, rozmanité ! Za to patrí najväčšia vďaka najmä všetkým mamám a otcom, bez ktorých by Ježiško určite nemohol doručiť ich ratolestiam, žiadny darček.

Úprimne prajem všetkým čitateľom mojich blogov, aby prežili požehnaný rok 2016, aby sa im  splnili všetky priania a očakávania, a aby sa v zdraví a spokojnosti mohli tešiť na Vianoce 2016. doko

Fotografie s tematikou Vianoc ponúkam na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Christmas_in_Slovakia?uselang=sk


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. za pozdrav i želanie
    ďakujem a opätujem..
    najkrajšie vianočné sviatky z detstva sú v archíve pamäti nedotknuteľné..neopakovateľné..s dokonalou chuťou a vôňou..nechýbala skromnosť..úcta..pokora..
    Mier a Lásku na celý rok želám..
    publikované: 06.01.2016 20:58:45 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Kontakt
    Dobry den pan Kotulic , prosim psolite mi mobil resp. mail - radi by sme pouziliu vase fotky v nasej brozure.

    Peter Razus
    publikované: 19.01.2016 21:14:52 | autor: Peter Rázus (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014