doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Akcia Antropoid a jej spochybňovanie

...S prihliadnutím na vykonané hrdinstvo je vo vzťahu k spomínaným československým vojakom - parašutistom, zo strany prezidentov ČR a SR, prinajmenšom neúctivé, handrkovať sa o tom ako, kedy a kde Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša in memoriam oceniť. ...1. Kto bol Heydrich ? 2 Kto rozhodol o atentáte na Heydricha ? 3. Kto atentát vykonal ? 4. Mal vykonaný atentát zmysel ?

1. Kto bol Heydrich ?
Narodil sa v roku 1904 a zomrel v roku 1942. Führer ho považoval za mimoriadne schopného a nebezpečného muža. Spomeniem iba niekoľko z Heydrichových služieb, vykonaných v prospech Hitlera. Podieľal sa na likvidácii SA (akcia sa do dejín zapísala ako Noc dlhých nožov). So svojou SD Heydrich rozohral spravodajskú akciu proti sovietskemu vojenskému veleniu, po ktorej Stalin poslal v rámci čistiek, na smrť svojich najlepších generálov a maršalov. V lete 1939 Heydrichovi ľudia zinscenovali provokáciu, ktorá sa stala zámienkou na nemecký útok na Poľsko. A tak sa Heydrich veľmi rýchlo prepracoval za šéfa gestapa aby sa v roku 1939 už ako obergruppenführer SS, postavil na čelo novovytvoreného Hlavného ríšskeho bezpečnostného úradu - RSHA. Okrem toho zložil aj skúšky pre leteckých stíhačov a  na Messerschmitte Bf 109 vykonal niekoľko bojových letov nad Poľskom, Nórskom, Holandskom a v júli 1941 dokonca aj nad Sovietskym zväzom. Tam Heydricha zasiahla protilietadlová paľba, musel núdzovo pristáť, no podarilo sa mu dostať k nemeckým líniám. Bol to jeho posledný let. Po návrate do Berlína mu bolo lietanie zakázané. Dostal iné úlohy. V Poľsku Heydrich sformoval špeciálne komandá – Einsatzgruppen. Tieto SS jednotky, postupovali za nacistickými vojskami a ,,čistili“ dobyté územia od Židov, či iných ,,nepriateľov“ Ríše. Nasadené boli aj vo vojne v Sovietskom zväze. Odhaduje sa, že od leta 1941 do januára 1942 dosiahol počet obetí týchto masakier 750 000. Ohavnosti pokračovali ďalej. Na jeseň 1941, nacistickí vodcovia  definitívne rozhodli o vyhladení všetkých Židov. Na odbornej konferencii vo Wannsee 20. januára 1942, pod vedením Heydricha boli dojednané podrobnosti o spôsobe vykonania holokaustu. V Čechách za tzv. Prvej heydrichiády ktorá bola spätá so začiatkom pôsobenia Heydricha v Protektoráte a predchádzala samotnému atentátu, poslali stanné súdy na smrť 486 ľudí a do koncentračných táborov, s nežiaducim návratom, ďalších 2 242. Po atentáte nacistický teror ešte zosilnel. Už 28. mája 1942 začali nacisti popravy pre schvaľovanie atentátu na Heydricha a 29. septembra 1942 bolo zaznamenané, že stanný súd odsúdil za tieto údajné zločiny 252 ľudí. Odhaduje sa, že v reakcii na atentát, pri tzv. Druhej heydrichiáde, nacisti zabili 2 tisíc ľudí. Okrem iného vypálili obce Lidice (10. júna 1942) a Ležáky (24. júna 1942).

2 Kto rozhodol o atentáte na Heydricha ?

Od svojho zriadenia sa československá exilová vláda sídliaca v Londýne čoraz viac dostávala pod tlak britských oficiálnych miest.  Dôvodom bola malá aktivita domáceho odboja v obsadenom Československu. Koncom roku 1940 bol preto československou exilovou vládou prijatý program pomoci domácemu odboju. Počítalo sa s vysielaním špecialistov do Protektorátu, ktorí boli vycvičení na neštandardné vedenie vojny (diverzie, sabotáže) a ich zapojenie do domáceho proti nemeckého odboja. Koncom leta roku 1941, po nástupe Reinharda Heydricha do funkcie zastupujúceho ríšskeho protektora, bolo politikmi v Londýne rozhodnuté o rozšírení činnosti vysielaných špecialistov o teroristickú činnosť (atentáty a fyzická likvidácia príslušníkov nemeckej okupačnej správy, zradcov a kolaborantov z radov českého obyvateľstva). Úspešný atentát vzbudil vo svete pozitívny ohlas a na jeho základe bola Britmi odvolaná Mníchovská dohoda a prisľúbená povojnová obnova Československa v jeho "predmníchovských" hraniciach, čo bolo jedným z hlavných politických cieľov atentátu.

3. Kto atentát vykonal ?

Prvú takúto špeciálnu operáciu pod krycím názvom Antropoid (opica podobná človeku)  vykonali v utorok 27. mája 1942 parašutisti rotný Jan Kubiš a rotmajster Jozef Gabčík. Bol to  atentát na generála SS Reinharda Heydricha s cieľom zabiť ho. Hoci sa im to nepodarilo bez chýb, po ôsmich dňoch, v stredu 4. júna 1942 nenávidený ríšsky protektor na následky zranení zomrel. Ostro debatovaným momentom už vtedy sa stal  okamih, v ktorom Jozef Gabčík samopalom mieril na trojku nacistickej hierarchie len zo vzdialenosti niekoľkých krokov, ale Gabčík nevystrelil. Podľa zistení samotnej protektorátnej  polície sa v hlavni Gabčíkovho samopalu skutočne vzpriečil náboj. Atentát mal najmä politické ciele, ale aj napriek tomu, išlo predovšetkým o prostý príbeh vojakov, ktorí v čase vojny, ostali verní zmyslu pre povinnosť a mali odvahu postaviť sa na odpor tyranii. Mladí, slobodní muži Kubiš (29 rokov) a (Gabčík 30 rokov) boli predovšetkým vojaci, plniaci rozkaz. Svoj útok viedli proti vojenskému nepriateľovi a boli si vedomí aj toho, že ich takýto útok môže stať vlastný život. K čomu, žiaľ aj došlo.

4. Mal vykonaný atentát zmysel ?

O tom, či to za to stálo, sa podľa mňa vedú zbytočné diskusie. Je známe, že ak by bol Heydrich ostal nažive, počet obetí by bol určite oveľa vyšší. Ešte v roku 1942 totiž chcel spustiť program systematického vyvražďovania českého národa. Svedčia o tom aj dokumenty, ktoré v archívoch objavil americký historik Richard Breitmen. Podľa nich mali ako prvé prísť na rad talentované deti, mládež a inteligencia. Len tak na okraj. Na Hitlera bolo počas jeho vládnutia spáchaných okolo 42 atentátov. Azda každý štát, ktorý bol vo vojnovom stave s Nemeckom, pripravoval alebo dokonca aj realizoval atentát na Hitlera. 14 z nich vykonali počas 2.svetovej vojny. Najviac aktívna v tomto smere bola poľská Armia Krajowa  ale aj Veľká Británia a jej  Oddelenie pre špeciálne akcie - Special Operations Executive (SOE). Ako vieme ani jeden pokus o atentát na Hitlera nevyšiel.

Záver: S prihliadnutím na vyššie uvedené, je vo vzťahu k spomínaným československým vojakom - parašutistom, zo strany prezidentov ČR a SR, prinajmenšom neúctivé, handrkovať sa o tom ako, kedy a kde Jozefa Gabčíka  a Jana Kubiša in memoriam ceniť.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014