doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Absenciu prirodzených autorít v našej spoločnosti si už všimla aj katolícka cirkev

... je jasné, že nositeľ autority sa musí správať na úrovni úradu, ktorý zastáva,..

Tohto roku začalo adventné obdobie v nedeľu 2. decembra. Ako v prechádzajúcich rokoch, tak aj teraz, chcem na túto tému napísať pár riadkov.  V roku 2015 som znepokojený písal o hrozbe zániku rešpektu a úcty nás občanov, k autoritám. Dnes si tento  problém všimli aj katolícke autority a pri tejto príležitosti, Konferencia biskupov Slovenska (KBS), zverejnila biskupský Pastiersky list. Dovolil som si z neho odcitovať niekoľko vybraných myšlienok, ktoré podľa mňa, môžu osloviť každého, nielen kresťana.

... „V našej spoločnosti silnie vedomie práva na vlastný názor, no bez rešpektu voči akejkoľvek autorite: učiteľovi, lekárovi, policajtovi, sudcovi, predstaviteľovi štátu, kňazovi. Tak ako je jasné, že nositeľ autority sa musí správať na úrovni úradu, ktorý zastáva, musí zostať jasné, že mu prináleží úcta a rešpekt, bez ktorých naša spoločnosť nemôže fungovať.  Popri úcte k autoritám je potrebné zachovať úctu k názorovým oponentom. Neprispievajme k rozbrojom, zvadám a hádkam. Nedajme sa k nim vyprovokovať: hoci od druhých zažijeme príkorie, výsmech, či pohŕdanie. Nenavštevujme webové stránky, ktoré podporujú neznášanlivosť a pohŕdanie druhými. Nepodporujme také stránky! Striedmosť v užívaní svetských dobier, ktorú kresťanstvo hlása, nikdy nebude populárna. K čomu vedie svojvôľa a strata zdržanlivosti však vidíme na príklade škandálov, ktoré zasiahli spoločnosť i Cirkev. Práve preto nesmieme podľahnúť „bezbrehosti" ani naivnej predstave, že nám neostáva iné, než uvoľňovať mravy a rušiť požiadavky náročných predpisov – údajne pre uľahčenie a zlepšenie života. Na neúctu odpovedajme úctou. Na uvoľňovanie mravov zdržanlivosťou a sebaovládaním. Na ohrozenie života nenarodených či starých a chorých veľkodušnosťou k životu, ochotou slúžiť a pomáhať. A dajme si aspoň jedno dobré predsavzatie: pokúsme sa o väčšiu láskavosť k druhým! Keď si toto uvedomíme, pochopíme, že adventné svetlo sprostredkované kresťanmi nemá byť svetlom do očí, ktoré oslepuje, ale svetlom pre nohy, ktorým pomáha v živote kráčať....

K tomu už ani veľmi niet, čo dodať, možno „iba“ to, že sloboda a demokracia, ktorú teraz máme, ale za nedostatok prirodzených, pozitívnych vzorov a autorít, určite nemôže!  Chyba je len, a len v nás,  ľuďoch. Pritom stačí tak málo. Vždy a za každých okolností jednajme iba ľudsky, a k tomu by sme mali využiť aj adventné svetlo, ktoré nemá oslepovať, ale svietiť pred nohy, tak aby nám pomáhalo vyhnúť sa všetkým pozemským zlám. To všetkým čitateľom praje doko.

Viac na túto tému píšem na http://doko.blog.sk/detail-rozvrat-spolocnosti-sp%F4sobeny-zanikom-autorit.html?a=244fe10953609eb39bdcaeccf8f5f183


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. To, čo povystrájal minister Lajčák okolo svojej nedemisie je nádherným
    príkladom toho ako sa prirodzená autorita človeka v okamžiku stane neprirodzenou. Už ani to teliatko v maštali mu nemôže veriť a nieto ešte voliť ho za prezidenta.
    publikované: 08.12.2018 08:09:15 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. autority
    Smutne je, ze Slovensko nema prirodzene autority (aby som bol objektivny, par sa ich najde) ani v politike (tym myslim aj opoziciu) ani v kulture ani inych oblastiach. Ti, co kade tade vykrikuju, ze aki su slusni, maju k slusnosti hodne daleko. Mnohi len citia potrebu patrit do stada, mnohi to robia zo zistnych dovodov, ale casto je to len o tom, ze ludia nerozmyslaju a neoveruju si, co im je tlacene do hlavy.
    publikované: 13.12.2018 12:15:30 | autor: xenofob (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014