doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Odstránenie súčasného demokratického systému na Slovensku

... demokracia obecne môže byť: priama, nepriama, parlamentná, prezidentská, konsenzuálna, väčšinová, antická, buržoázna, ľudová, socialistická, vojenská, kresťanská, sociálna, participačná, konsociačná neliberálna, liberálna, a podobne.... A akú ju máme na Slovensku ?

Dovoľte na úvod jeden citát: "Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry, cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike."   Trocha ma vyviedli z miery slová o tom, že strana porušuje ústavu a že jej cieľom je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike. Podotýkam, že od spomínanej strany sa dištancujem a jej názory sú mi cudzie.  V prvom rade si predovšetkým sám pre seba chcem urobiť jasno, čo týmto výrokom  generálny prokurátor SR asi myslel

1. Porušenie Ústavy SR

My, národ slovenský, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a
usilujúc sa o uplatňovanie demokratickej formy vlády, uznášame sa prostredníctvom svojich zástupcov na tejto ústave. Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá.
Základné práva a slobody sa zaručujú všetkým bez ohľadu na politické zmýšľanie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.  Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných. Tuho rozmýšľam, ale vôbec si nespomínam, aby niekto z členov spomínanej strany už bol súdom v tejto súvislosti odsúdený za nejakú trestnú činnosť. Takže v čom strana porušuje ústavu, keď jej členovia  zrejme ústavu neporušujú ?   Alebo sa sám seba opýtam. Keď dnes táto strana porušuje ústavu, vtedy keď ju registrovali, vtedy ešte ústavu neporušovala?

2. Súčasný demokratický systém na Slovensku

Demokracia je vláda ľudu. Ľudstvo zatiaľ nič lepšie ako demokraciu nevymyslelo. Demokracia môže byť: priama,  nepriama, parlamentná, prezidentská, konsenzuálna, väčšinová,  antická, buržoázna, ľudová, socialistická, vojenská, kresťanská, sociálna, participačná, konsociačná neliberálna, liberálna, a podobne. To je len niekoľko podôb demokracie. Kto sa aspoň obtrel o filozofiu vie, že teória demokracia je nesmierne zložitá. Takže sa sám pre seba pýtam, ktorá podoba demokracie je základom nášho demokratického systému ? Mňa osobne by veľmi zaujímalo, ktorú z možných obmien demokracie, mal generálny prokurátor na mysli?

Takže, aký záver sám pre seba urobím ?

Po prvé, že žiadna strana sama o sebe, nemôže porušovať ústavu. Tú môžu porušovať iba ľudia. A ak ju porušujú, treba ich v súlade s platnými  zákonmi aj potrestať. To tiež patrí k demokracii.   Po druhé: Ak máme v ústave napísané, že demokratickú formu vlády máme mať v duchu odkazu  cyrilo-metodského duchovného dedičstva, potom naša demokracia musí vychádzať z kresťanských zásad, lebo Cyril a Metod doniesli našim predkom predovšetkým Desať Božích prikázaní. Ak sa teda máme držať ústavy doslova, potom treba tiež dodržiavať aj tieto prikázania.  Lebo aj to je demokracia. A to kresťanská.

Ja sám pre seba som si problém vyjasnil. No skutočne budem veľmi netrpezlivo čakať ako sa k podaniu generálneho prokurátora, postaví Najvyšší súd SR. Tak či tak jeho rozhodnutie určite našou spoločnosťou aspoň trocha potrasie. Pekný zvyšok víkendu praje doko.

 


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014